Saltar apartados

UN RECORREGUT PER L'ASTRONOMIA AMB ULLS DE DONA

Amb A d’astrònoma és una exposició que es pot visitar a partir de l'1 de juny, a la sala Trànsit de l’aulari II. La mostra destaca les importants aportacions de rellevància mundial fetes per dones astrònomes de diferents segles i països. La iniciativa va sorgir del grup d’astrofísiques espanyoles, dins del projecte pilar de l’Any Internacional de l’Astronomia 2009 que tenia el títol Ella és una astrònoma.

Segons Amparo Marco Tobarra, professora del Departament de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal que ha aconseguit portar la mostra a la UA, “l’objectiu d’aquesta exposició és contribuir a promoure la igualtat entre els gèneres dins de l’àmbit de les ciències”. Marco Tobarra destaca “la funció educativa” de l’exposició. La professora assenyala que en els últims anys “s’ha apreciat un descens considerable d’alumnes en carreres científiques i tècniques”, per la qual cosa assegura que poder tenir aquesta mostra en el campus “ompli de satisfacció els astrofísics que treballem en la Universitat d’Alacant”, ja que és una forma pràctica de demostrar que la dona pot estar, i de fet ha estat, present de forma professional al llarg de la història de la ciència i en tots els seus camps.

La mostra està composta per 13 panells informatius i una sèrie de quaderns didàctics dissenyats expressament, en els quals es tracten diversos temes com les lents gravitacionals, l’esfera celeste, etc. des d’un punt de vista educatiu. Els panells fan un recorregut per les principals fites de l’astrofísica en què el paper de la dona des de l’antiguitat fins als nostres dies ha sigut fonamental. En un d’aquests es mostren les fotografies de la major part de les astrònomes que desenvolupen el seu treball actualment a Espanya.

Amparo Marco assenyala que en la Universitat d’Alacant “hi ha diversos grups que investiguen en diferents temes relacionats amb l’Astronomia” (http://astro.ua.es). En cadascun d’aquests, assegura, “treballen diverses astrofísiques que representen els diferents estadis de la carrera professional científica, des d’estudiant de doctorat fins a professora titular”.

La mostra, d’entrada lliure, es podrà visitar fins a dilluns que ve, dia 7, a la sala Trànsit II del Campus de Sant Vicent.

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464