Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • EXPERTS INTERNACIONALS SE CITEN EN EL PRIMER CONGRÉS MUNDIAL DE CIÈNCIA EN TRIATLÓ

EXPERTS INTERNACIONALS SE CITEN EN EL PRIMER CONGRÉS MUNDIAL DE CIÈNCIA EN TRIATLÓ


El Primer Congrés Mundial de Ciència en Triatló reunirà, els dies 24, 25 i 26 de març de 2011 en la sala d'actes de l'aulari II de la Universitat d'Alacant, més de 250 congressistes procedents de 16 països, com ara el Japó, Nova Zelanda, Austràlia, Brasil, Sud-àfrica, Espanya, Alemanya, Regne Unit i Itàlia.

La trobada mundial de caràcter científic i acadèmic congregarà nombrosos especialistes en triatló, i s’hi presentaran 66 treballs i 27 pòsters arribats d’arreu del món que tracten d’aquest esport des de diferents temàtiques vinculades amb la seua pràctica, com és la psicologia, la medicina de l'esport, la sociologia o l'antropometria.

Marisol Casado, presidenta de la Federació Internacional de Triatló i l'única dona espanyola membre del Comitè Olímpic Internacional (COI), inaugurarà el dijous 24 el primer congrés mundial que se celebra sobre la pràctica i preparació per al triatló, juntament amb el rector de la UA, Ignasi Jiménez Raneda.

La iniciativa d'organitzar aquest congrés parteix de la investigació sobre triatló que desenvolupa la UA, en una la línia d'estudis impulsada pel professor Roberto Cejuela, dins del grup d'investigació que dirigeix José Antonio Pérez Turpín, i com a universitat capdavantera en aquesta activitat esportiva. Cejuela presideix el comitè científic del congrés. A més, el compliment dels valors de l'olimpisme, com és el respecte pel medi ambient, que es donen amb la pràctica esportiva del triatló, a més del fet de ser una activitat característica de l'àmbit mediterrani, motiven la posada en marxa del congrés.

La trobada mundial alternarà conferències plenàries impartides per experts internacionals, xarrades tècniques, un taller pràctic, presentacions orals i presentacions de pòsters.

El nou sistema antidopatge que s'està implantant en el món de l'esport és el tema que tractarà el president del Comitè Mèdic de la Unió Ciclista Internacional, Mario Zorzoli, en la seua conferència «Paràmetres del passaport biològic» del dijous 24. Grégoire P. Millet, de la Universitat de Lausana (Suïssa), obrirà abans el congrés explicant les necessitats fisiològiques del triatló. El mateix dia, Roberto Cejuela, parlarà sobre «Quantificació de la càrrega d'entrenament en triatló».

David Lyle abordarà el tema de les adaptacions de l'esport per a persones amb discapacitats físiques o psíquiques en la seua presentació oral. L'última intervenció plenària de la jornada del 24 és la de Rolf Ebeling, exdirector tècnic de la Federació de Triatló d'Alemanya, amb «Comparació del rendiment en distància olímpica vs. distancia sprint».

Espanya és potència mundial en triatló ja que, si bé compta amb unes 15.000 llicències federatives en aquest esport, sí que té campions del món, com és el cas de Javier Gómez Noya, campió del món en l'últim Campionat del Món de Triatló, que va tenir lloc a Budapest en 2010, destaca Cejuela.

El congrés ha sigut reconegut d'interès sanitari IS-núm. 104/2010 per la Conselleria de Sanitat de la Comunitat Valenciana.
Organitza la Universitat d'Alacant, el grau en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport de la UA (GCAFD), juntament amb la International Triathlon Union (ITU). Hi col•laboren Triatlón Trisense i Sportraining. Patrocina el Patronat Municipal de Turisme i Platges d'Alacant, el Consell d'Alumnes, Villauniversitaria, Compex, Tecnosport, Power Plate i Maxifuel.

El Congrés està dirigit a l’alumnat de Ciències de l'Esport, professionals del món de l'esport, investigadors i autodidactes i comptarà amb traducció simultània anglès-espanyol/espanyol-anglès.

Les millors comunicacions científiques seleccionades seran publicades com a articles en el /Journal of Human Sport and Exercise/.

Més informació en Web Congrés

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464