Saltar apartados

Creixent demanda formativa dels majors

A Espanya, les persones majors de 65 anys representen ja un 17% de la població, un percentatge que seguirà creixent en els pròxims anys. La dada ha sigut facilitada per la directora general de l'IMSERSO, Purificació Causapié, en la segona jornada de l'IV Congrés Iberoamericà d'Universitats per a Majors CIUUMM 2011, que se celebra en la Universitat d'Alacant (UA), coorganitzat amb la seu valenciana de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP).

La directora general del IMSERSO ha estat una de les integrants del panell institucional Polítiques públiques per a la formació al llarg de la vida: formació permanent, promoció de la ciutadania activa, desenvolupament cultural i personal, foment de l'autonomia i lluita contra l'exclusió social i la pobresa, que ha contat també amb el Director General de Formació Professional, Miguel Soler, la responsable de l'Organisme Autònom de Programes Educatius Europeus, Ana Carmen del Canto Nieto i el responsable de la Subdirección General de Professorat i Innovació Docent, Enrique Silvestre, tots ells pertanyents al Ministeri d'Educació.

Casaupié ha explicat que a diferència de generacions anteriors, els nostres majors d'avui “tenen una percepció de la realitat i unes característiques culturals diferents”, el que els fa seguir actives i demandar una major participació en tots els àmbits de la societat. De fet, una enquesta de l'IMSERSO revela que, en l'actualitat, el 53,6% dels espanyols majors de 65 anys ha iniciat alguna activitat- formació, voluntariat, etc- després de la jubilació. En 1993, aquest percentatge era només del 9,5%.

Davant aquest nou escenari, Causapié ha informat de la pròxima publicació, a l'octubre pròxim, del Llibre Blanc de l'Envelliment Actiu. El document, com ja va avançar ahir en aquest mateix congrés la ministra de Sanitat, Leire Pajín, ha estat realitzat en col·laboració amb Ministeri d'Educació i de col·lectius socials i econòmics.

L'educació al llarg de la vida, per les seves “efectes positius sobre la salut física, psicològica i emocional” i els seus paper afavoridor d'una “societat més cohesionada”, tindrà un pes notable en aquest document, amb el qual es pretén “trencar estereotips”, entre altres vies, elaborant programes específics perquè els mitjans de comunicació recullin una imatge “més real” de les persones majors.

“Els majors no són un recurs permanent de despesa, sinó que aporten al capital social importants recursos i cal reconèixer els seus drets”- ha afirmat la directora general de l'IMSERSO.

Lideratge espanyol en Programes per a Majors
El sotsdirector general de professorat i Innovació Docent, Enrique Silvestre, ha destacat la qualitat dels programes formatius per a majors oferts per les universitats a Espanya, el que els ha dut a “una posició de lideratge a Europa”.

Silvestre defineix la formació permanent com “un valor de la societat del benestar i del coneixement” i creu que els poders públics han d'esforçar-se en potenciar-la. En aquest sentit, s'ha referit a algunes iniciatives del Govern, com l'engegada del Programa d'Estudis i Anàlisis per a finançar programes d'estudis per a majors.

Per la seva banda, el director general de Formació Professional, Miguel Soler, ha destacat tant el Pla d'Acció d'Aprenentatge Permanent per a plantar cara al repte de dissenyar una formació adaptada als distints col·lectius, segons les seves necessitats i nivells de formació, com a la transferència de 20.000 euros a les Comunitats Autònomes perquè puguin executar el procés d'acreditació de competències professionals, dirigit a persones amb àmplia experiència en un camp professional, però sense acreditació acadèmica. Segons Soler, es preveu que aquesta inversió es dupliqui en 2012.

Així mateix, Miguel Soler ha reivindicat un millor aprofitament dels centres públics per a ampliar l'oferta formativa: “cal avançar cap a veritables centres formatius de formació integral”.

Grundtvig: el programa europeu
La directora de la Divisió Comenius-Grundtvig, Ana Carmen del Canto Nieto, ha estat l'encarregada d'explicar els objectius i els avantatges d'aquest programa de la Unió Europea per a l'Aprenentatge al llarg de la Vida.

Del Canto Nieto ha posat l'accent en les possibilitats de finançament que oferix aquest programa, ja que contempla tant accions centralitzades- gestionades directament des de la Comissió Europea-, amb fons entre els 150.000 i els 450.000 euros per a projectes de gran envergadura, com accions descentralitzades, que gestionen els estats membres, per a projectes assumibles per institucions petites, com visites i intercanvis, formació contínua per a docents, projectes de voluntariat per a persones majors o seminaris. Aquestes ajudes ascendeixen fins als 20.000 euros per a un període de dos anys.

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464