Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • DANSA, MÚSICA I FOTOGRAFIA ENTORN DEL POBLE SAHARAUI

DANSA, MÚSICA I FOTOGRAFIA ENTORN DEL POBLE SAHARAUI

L'Assemblea pel Sàhara Occidental de la Universitat d'Alacant (ASOUA) i el Vicerectorat d'Extensió Universitària de la UA, en col•laboració amb el Consell d'Alumnes, han organitzat un espectacle de danses àrabs, que tindrà lloc el 15 de juliol, a les 20.30 hores, en el Paranimf de la universitat. Aquest espectacle forma part de les activitats complementàries al curs de la Universitat d'Estiu Rafael Altamira "El conflicte del Sàhara Occidental", organitzat per l’ASOUA, l'Associació Internacional de Juristes pel sàhara Occidental i el Departament de Dret Internacional Públic de la UA.

A més de l'espectacle de dansa, s'exposarà en la sala Aifos una exposició fotogràfica sobre la vida en els campaments de refugiats saharauis de Tindouf, titulada La Mirada d'un Poble, del fotògraf iberut Vicente Pérez Belda, que s'inaugurarà el mateix dia 15 de juliol, a les 12.00 hores. La inauguració contarà amb la presència de l'autor i de la vicerectora d'Extensió Universitària, Josefina Bueno. En la inauguració es projectarà l'audiovisual homònim, amb imatges i música tradicional saharaui, elaborat per l'autor, que complementa la mostra.

L'espectacle de dansa i folklore àrab Del Magrib al Mashreq que presenta l'Associació de Danses Àrabs d'Alacant, està dirigit per la professora i coreògrafa tunecina Narjess Montasser. Durant l'espectacle, l'espectador s'endinsarà, a través de la música i la dansa, en un viatge de la península árabiga a la ibèrica. A través d'una elegant i colorida posada en escena, es mostren diverses danses com la melaya, dansa saidi, dansa nubia, Khaligy, dansa amb candelabro, dansa andalusí, gir dervich. L'espectacle finalitzarà amb una dansa fusió entre Orient i Occident.

La bellesa d’un poble

L’exposició engloba al voltant de 40 imatges que Vicente Pérez Belda ha fet en diferents visites a campaments de refugiats sahrauís entre 2006 i 2010. Segons explica, “la meua intenció ha sigut realçar la bellesa d’aquest poble i els seus paisatges, a pesar de la pobresa que els envolta, involucrant-me personalment i sent un més d’ells”. En la inauguració es projectarà un audiovisual d’imatges i música tradicional sahrauí, elaborat per l’autor, que complementa la mostra.

Pérez Belda, guardonat el 2010 amb el Primer Premi Professional del Concurs Internacional de Fotografia “Objectiu Obert” que la Campanya “Solidària” de la Generalitat Valenciana organitza anualment, va començar aquest projecte arran de les acollides de xiquets sahrauís que efectua des de fa nou anys. Segons explica, després de les acollides “les famílies et conviden a visitar-los”. “La primera vegada vaig anar amb por, perquè no saps el que et trobaràs. Sempre duia la càmera damunt, però vaig intentar no robar instantànies sinó involucrar-me, ser-ne un més per a poder agafar-los de la manera més natural possible”.

“Et sents impotent ―comenta l’autor―, perquè la situació allí és lamentable, encara que la qualitat humana és molt bona i es fan llaços molt forts amb les persones. És un campament de refugiats a Algèria, en un camp militar, i la subsistència és possible gràcies a les ONG. Allí no tenen res que fer, estan en un desert duríssim encara que l’escolarització és molt alta, ja que li donen molta importància al coneixement per a assolir alguna oportunitat en el futur”.

“A més ―continua Pérez―, la desnutrició és molt alta, i els xiquets, quan vénen ací, desconeixen molts sabors com els gelats, el peix fresc… Quan passa el temps i els xiquets es fan més grans, ja que estan amb la mateixa família quatre o cinc anys, comencen a preguntar-se per què ells han nascut allí i no ací. De vegades no saps què respondre’ls”.

Aquesta mostra, que ha itinerat per nombrosos llocs de la geografia espanyola i la província d’Alacant, es podrà veure del 13 al 22 de juliol. De dilluns a divendres, de 9.00 a 14.00 hores.

Més informació

http://asambleasaharaalicante.blogspot.com

Venda d’entrades de l’espectacle de dansa

Preu 7€

Sant Vicente del Raspeig (Peluquería Picasso, 21. C/. Pintor Picasso, 21; Libros 28, C/. Villafranqueza, 16). Abans de l’actuació al Paranimf de la UA.

Alacant (Ocho y medio, Plaza Santa Teresa, 15; Academia de Danza Oriental Narjess Montasser. Centro deportivo Arena Alicante, Av. Locutor Vicente Hipólito, s/n)

Fitxer adjunt: Una imatge de l''espectacle de dansa


VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464