Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • L'íntèrpret: del teatre naturalista a l'escena digital

L'íntèrpret: del teatre naturalista a l'escena digital

Una crítica d'Isabel Marcillas“L’intèrpret: del teatre naturalista a l’escena digital” és el títol sota el qual s’ha desenvolupat el III Simposi Internacional d’Arts Escèniques que ha tingut lloc a la Universitat d’Alacant els dies 22 i 23 de novembre. El Simposi, organitzat des de l’Institut de Filologia Valenciana i des del Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant, va ser inaugurat per la vicerectora d’Investigació, Amparo Navarro, que ha manifestat la seua satisfacció davant d’aquesta iniciativa i de la tasca investigadora portada a terme des de la mateixa universitat.

Aquesta tercera edició ha comptat, una vegada més, amb la presència d’especialistes en el món de les arts escèniques, procedents de l’àmbit tant nacional com internacional. Resulta remarcable el fet que l’estudi del paper de l’actor i l’actriu haja sigut l’eix vertebrador de les jornades, en tant que es tracta d’un punt de vista que no s’aborda habitualment des de disciplines de caire universitari.
En aquest sentit, professionals dedicats a la formació d’intèrprets teatrals, provinents de centres no universitaris com ara l’Insitut del Teatre de Barcelona, entre d’altres, han aportat una visió complementària a la presentada pels crítics originaris del camp de la filologia, centrats sovint en una visió més historicista del fet teatral.

Manuel Molins, dramaturg valencià, Pablo Corral, professor d’interpretació i direcció escènica, i Lluís Masgrau, professor a l’Institut del Teatre, han sigut els tres ponents convidats a les jornades. Així, mentre Corral s’ha centrat en els orígens de les tècniques d’interpretació, Masgrau ha optat per oferir una visió de les paradoxes que comporta el desenvolupament de la tècnica actorial. Per la seua banda, Manuel Molins, que ha tancat el Simposi, ha presentat una ponència ben original, on ha posat en relació el món del teatre amb el de la política en un to, en alguns moments, marcadament irònic.

En temps de crisi especialment per al món de les humanitats, en què activitats culturals d’aquesta mena no sempre gaudeixen del suport necessari, resulta d’agrair l’esperit de treball, l’empenta investigadora i l’ànim de reflexió intel•lectual de què han fet mostra tots els participants en el simposi.

Esdevé més que difícil, gairebé impossible, resumir en una sola idea totes les aportades al llarg de cadascuna de les intervencions. És evident, però, que aquells que anem al teatre, esperem trobar un actor o una actriu que resulte creïble. Per aconseguir-ho l’actuació haurà de ser doble: cap enfora, per obtindre una credibilitat física, i cap endins per atényer la versemblança emocional. Comptat i debatut, fins i tot el teatre més desideologitzat conté una ideologia i és l’intèrpret l’encarregat de transmetre-la. No dubtem, doncs, que aquestes jornades hauran servit per a conèixer millor el treball, els èxits i els fracassos d’una figura, la dels actors i actrius, que forma part de la nostra quotidianitat gairebé sense que ens n’adonem.

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464