Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • Literatura fantàstica: una literatura per a tots els públics?

Literatura fantàstica: una literatura per a tots els públics?

Una crítica d'Isabel Marcillas

La Seu Universitària d’Alacant ha rebut les autores de novel•la fantàstica Elsa Cajiao i Eva Garcia. Tot i que amb estils i temàtiques ben diferents, ambdues escriptores s’han servit de la fantasia per fer arribar al públic les pròpies inquietuds. D’una banda, Elsa Cajiao és autora de Los dragones de Ógar; nascuda a Colòmbia però resident a Barcelona des de fa tres dècades, utilitza els elements fantàstics per reflexionar sobre temes com la identitat o la immigració perquè, com ella mateixa afirma «el món no està fet a la mida de ningú»; d’alguna manera, tots som immigrants, tots ens sentim alguna vegada desubicats i, en aquest sentit, la fantasia serveix per a organitzar el món i relativitzar el que és absurd.

D’un altre costat, La saga de los longevos és la primera novel•la d’Eva García. Nascuda a Vitoria tot i que viu a Alacant també des de fa molts anys, García parteix d’una premissa fantàstica, la longevitat, per acarar problemes quotidians en un context totalment versemblant. Els conflictes familiars són allò que preocupa l’autora. Així, per apropar-se a l’evolució dels comportaments humans, relacionats amb situacions tenses en el si de la família, l’autora crea uns personatges immortals que són els que permeten qualificar la novel•la com a fantàstica.

El que sorprén, d’ambdós textos, és l’espectre tan ampli de públic al qual arriben, malgrat no haver estat aquest l’objectiu de les autores. Elsa Cajiao afirma haver escrit el llibre per a la seua filla de 13 anys, tot i que va decidir dotar-lo de diversos nivells de lectura perquè cada lector poguera triar-ne el més adient als propis interessos. Per la seua banda, Eva García reconeix haver començat a escriure el llibre pensant en un públic de dones entre 30 i 40 anys; mai no s’haguera imaginat que l’obra triomfara tant entre els adolescents com entre lectors més madurs i, potser, més exigents.

La trobada va resultar dinàmica, interessant, i va constatar que la literatura amb elements fantàstics està de moda, que agrada i que el públic hi respon positivament. Dues dones ho han intuït i ho han plasmat en els seus textos, per fer-nos somniar, per fer-nos reflexionar i perquè la fantasia pot ajudar-nos a reformular un món que, massa sovint, també ens deixa perplexos.VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464