Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • Antropologia política de les organitzacions socials no estatals

Antropologia política de les organitzacions socials no estatals


Una resenya d'Enrique Lomas

Durant els dies 13, 14 i 15 de desembre de 2012 s’ha desenvolupat a la Universitat d’Alacant el taller exploratori d’Antropologia política de les organitzacions socials no estatals (www.antropologiapolitica.org), organitzat pels investigadors Jordi A. López Lillo i Dulcinea Tomás Cámara i finançat pel Vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística, la Facultat de Filosofia i Lletres i l’IUDESP.

El gran interés dels més de quaranta assistents va fer possible que els tallers esdevingueren un gran laboratori d’idees i de reflexió sobre l’organització no estatal de diversos col•lectius, articulats en sessions de taller-debat i que completaven, i feien encara més interactives si fóra possible, les sis conferències programades.

Les conferències van ser pronunciades per diferents investigadors destacats en antropologia, política i arqueologia. Antonio Miguel Nogués (UMH) va posar hàbilment en relació la novel·la 1984 de George Orwell amb el poder que l’Estat té sobre la memòria i sobre la concepció de la societat. Beltrán Roca (Universitat Pablo Olavide) va tractar el tema de l’organització de la lluita obrera i de l’anarcosindicalisme com un mitjà alternatiu de gestió social. Andrea Staid (Universitat de Gènova) va plantejar una xerrada sobre els diferents tipus de poder existents amb referències als inicis de la humanitat i a les societats amb un sistema organitzatiu en les quals els caps que tenen el poder contrauen un deute amb la societat. James Scott (Universitat de Yale) va analitzar l’estructura social, cultural, religiosa i econòmica dels pobles del sud-est asiàtic, així com la relació que aquests tenen amb (o contra) els estats. Xurxo M. Ayán (CSIC) va partir de l’etnoarqueologia per a presentar l’estructura social dels diferents pobles d’Etiòpia, la relació entre aquests i amb l’estat etíop mateix tot al llarg de la història recent.
Finalment, Mbuyi Kabunda (Universitat Autònoma de Madrid) va desenvolupar les causes i conseqüències de l’“estat fallit” africà, i va fer un recorregut per l’època precolonial, colonial i postcolonial.

A més d’aquest complet programa de conferències, pel que fa a continguts i qualitat investigadora, els moments destinats als tallers, van ser potser el lloc de discussió més acalorat. Els tres grups en què es va dividir als participants, va servir de plataforma per a compartir diferents visions sobre els temes tractats i discutir-ne amb els conferenciants i amb la resta d’assistents. Les idees que hi van sorgir es van exposar als altres grups al llarg de l’última jornada en una posada en comú molt enriquidora. Però, la deconstrucció de l’Estat com a forma organitzativa plantejada en les diferents sessions, no es va traduir en la seua reconstrucció en el moment dels tallers, sinó en un debat sobre les causes, les motivacions i les conseqüències d’aquests processos, aspectes que es marcaven en els objectius com a “(in)conclusions”, obertes sempre a debat i a revisió, sobre l’organització social no estatal.

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464