Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • Els límits de l'acció humana i el sistema patriarcal

Els límits de l'acció humana i el sistema patriarcal

El Paranimf de la Universitat d'Alacant acull el 4 de febrer la representació de Medea, tragèdia de Eurípides que ens interroga sobre els límits de l'acció humana i, al mateix temps, mostra la lluita d'una dona contra un sistema patriarcal injust.

Medea serà representada a les 12.00 hores del 4 de febrer pel grup de teatre La Nau Argo, del Col·legi Immaculada-Jesuïtes, que va aconseguir el primer premi del Certamen Compitalia, organitzat per l'Associació Cultural Prósopon Sagunt, i finalista del Certamen Nacional de Teatre Grecollatí 2012 per a estudiants, convocat per Secretaria d'Estat d'Educació, Formació Professional i Universitats.

El preu de l'entrada és de 3 euros i pot adquirir-se en Servicam, Llibreria Compàs i una hora abans en el Paranimf de la Universitat d'Alacant.

SINOPSI

"De tot el que té vida i pensament, nosaltres, les dones, som el ser més desgraciat. Comencem per haver de comprar un espòs amb dispendi de riqueses i prendre un amo del nostre cos. I est és el pitjor dels mals. I la prova decisiva resideix a prendre a un dolent, o a un bé. A les dones no els dóna bona fama la separació del marit i tampoc els és possible repudiar-ho. I si el nostre esforç, per agradar al marit, es veu coronat per l'èxit i el nostre espòs conviu amb nosaltres sense aplicar-nos el jou per la força, la nostra vida és envejable, però si no, millor és morir (...) Diuen que vivim en la casa una vida exempta de perills, mentre ells lluiten amb la llança. Necis! Preferiria tres vegades estar a peu ferma amb un escut que donar a llum una sola vegada".

Eurípides. Medea, en Tragèdies, Madrid. Gredos. Versos 230-251

Medea abandona la Còlquida, ha deixat arrere la seua casa, s'ha enemistat amb la seua família per l'amor que un dia va sentir per l'estranger que va venir de Corinti, Jàson, i que va marxar allí a la recerca del velló d'or. Amb els seus arts fetilleres li va ajudar en la seua missió i va fugir amb ell.

Una vegada en Corinti Medea és ultratjada, doncs ha de suportar que el seu marit pretenga casar-se amb la princesa, la filla de Creont. És inevitable, Medea no pot fer gens, s'ha convertit en una dona estrangera, traïda, ignorada. Açò li portarà a cometre un dels actes més horrorosos que a un ésser humà li és permès.

Aquesta tragèdia ens interroga sobre els límits de l'acció humana. Medea representa la violència més brutal i abominable, però també la lluita d'una dona enfront d'un sistema patriarcal injust, la irracionalitat de la passió i igualment la fredor racional de la venjança enfront de l'ultratge i el cinisme de Jàson.

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464