Saltar apartados

GOOD NEWS!


  • Esdeveniment: Concert de Nadal de la Coral de la Universitat d'Alacant.
  • Adreça: Àngel Lluís Ferrando Morales.
  • Lloc: Paranimf (UA)
  • 13/12/2012


GOOD NEWS!

Una crítica de Ana Santacreu


Desembre sembla ser el mes de les reflexions. Fem barem de l'any que acomiadem, ho valorem i fins i tot ho puntuem para, després de subjectives cavil•lacions i maldecaps, enumerar tota una llista de propòsits per al nou any. Posem tota la nostra obstinació a donar cop de porta als problemes, a arrencar vicis innecessaris i buscar, amb l'arribada de l'1 de gener, nous paradisos. Sabem que és un procés que compartim i, en certa manera, sentim la necessitat d'animar al proïsme a aconseguir-ho. Per a això, ens passem aquests dies felicitant el Nadal, desitjant salut i amor i, en definitiva, intentant pintar la realitat que ens envolta, desitjosos que l'any nou venja carregat, en definitiva, de "bones notícies". És cert, el món s'ha automatitzat, s'ha obstinat a pronunciar per onsevulla una sola paraula: crisi. Aquestes dues síl·labes s'han coronat com el leitmotiv d'aquest 2012. I per què no destronar-les?

Aquest va ser el propòsit, d'alguna manera, de la Coral de la Universitat d'Alacant. Es presentaven davant un públic, no massa abundant, amb ganes de fer gaudir i mostrar que, amb les seves veus, eren capaces de transmetre llum a aquesta fosca realitat. Sí, la missió semblava gairebé impossible. Són una agrupació amateur que es renova anualment i que, en aquest moment, portava tan sol dos mesos de treball. A més d'això, el concert suposava l'estrena del nou director del grup coral, Àngel Lluís Ferrando Morales. És evident que el repte que suposava la realització del concert no era petit. No obstant això, la il·lusió dels cantants i del propi director, no van reflectir temor algun davant tal "gesta".

En la primera part de l'actuació, gaudim de la interpretació de cinc peces, breus i de poca complexitat, acompanyades d'un quintet de metall i percussió. Aquesta aportació va enriquir totalment les obres, funcionant de sòlid suport rítmic i tonal. La sonoritat del Paranimf no va ajudar a llimar els petits desajustaments a l'hora d'empastar les veus però, sens dubte, el resultat va ser del tot acceptable.

La segona meitat del concert va contrastar, en diferents aspectes, de la primera. En primer lloc, la Coral va quedar al nu, sense l'ajuda instrumental de les dues trompetes, els dos trombons i els timbals. En aquest cas, es va aportar una pinzellada diferent en integrar el piano en Moon River, el qual, en un recinte tan extens, no va aconseguir aconseguir la sonoritat apropiada. En segon lloc, cal destacar la diferència d'estils. El director va proposar un elenc de cançons variades, la qual cosa suposava endinsar-se en una nova aventura. Vam poder apreciar el bon treball de les veus femenines que, en cànon, van interpretar Farà lluneta. A més gaudim de la interpretació de Stand by me, cançó que, malgrat algun que un altre problema rítmic, va agradar als oïdors allí presents que, sense pudor algun, haguessin estat encantats de participar també amb les seves veus. Aquesta, d'alguna manera, és la clau d'un bon concert.

Per valorar, en aquest cas, s'ha de sospesar, d'una banda, l'esforç i treball del grup de cantors i el seu director i, per un altre, el producte de tot això. És evident que el fruit no ha madurat, encara requereix cures i necessita temps. La Coral ha donat, tan sol, els seus primers passos amb aquest concert, i ho ha fet mostrant debilitats, però també riquesa i molta força. Ha complert els seus propòsits i no ha de conformar-se amb ells. Ha de seguir gatejant, continuar caminant i creixent ja que, això sí és inqüestionable, posseeixen una complicitat que es transmet i arriba a un públic que necessita veure cares alegres i que, en definitiva, busca assaborir il·lusió i dolçor. Encenem la televisió, obrim el periòdic, i tot són males notícies. Pot ser que allunyar-se d'aquest panorama, tan negatiu, solament sigui crear miratges però potser, amb els nostres bons desitjos, puguem fer-los realitat.

En abandonar el recinte la gent taral·lejava, xiulava i fins i tot, algun atrevit, entonava el Good news, cançó que tancava el concert. Per un instant es van fer callar els repetitius comentaris sobre economia i va regnar la música. Aconseguir aquest fet té el seu mèrit i valor. No es fracassa quan alguna cosa no surt perfecte, sinó quan no s'ha intentat. La Coral pot sentir-se molt satisfeta amb el seu treball, però no ha d'ancorar el seu rumb, ha de continuar somiant. Solament és el començament d'un viatge que arribarà lluny. Poden fer-ho, creguin-me.

Fitxer adjunt: Programa del concert


VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464