Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • La UA presenta nova programació cultural per als mesos de febrer, març i abril

La UA presenta nova programació cultural per als mesos de febrer, març i abril

Entre les novetats s'inclou un nou Centre de Recursos Culturals, ofertes formativoculturals per a secundària, nous llenguatges i tendències teatrals, i activitats integrades entorn de la figura d'Arcadi Blasco. El MUA es consolida com a espai polivalent, canvia el nom de les seues sales, dedica un espai fix a l’Alcúdia i al Museu Arqueològic de la Vila, i acollirà concerts del Conservatori Superior Òscar Esplà.

El Vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística presenta un ampli i variat programa cultural per als mesos de febrer, març i abril, marcats per una continuïtat en la línia estratègica que combina la programació formativocultural de producció pròpia i de proximitat per a universitaris i públic general, a la qual s’afegeix aquest quadrimestre l'oferta formativa per a alumnes de secundària amb teatre, música i arts plàstiques. El vicerector Carles Cortés així ho ha confirmat i menciona entre aquestes activitats les obres teatrals Medea de Eurípides (4 de febrer) i Deixa'm que et deixe (19 de febrer, obra amb text de Tomàs Mestre i Joan Lluís Moreno, premi de teatre breu en valencià Evarist García).

Entre les novetats de la nova proposta cultural de la UA destaca Vol de gat: els camins infinits de l’art, que integra una exposició d'Antoni Miró i una performance de la ballarina i coreògrafa Sol Picó, en una fusió de literatura, pintura i dansa entorn de la novel·la Vuelo de gato de l'escriptor, professor i exministre de cultura cubà, Abel Prieto (inauguració 20 de febrer).

La programació teatral es completa amb La señorita Julia (6 de febrer), Sexpearemente, Lisístrata (6 de març) amb Teatre Clàssic de la UA, Ética, tatoos y saldos dirigida per Patricia Pardo (6 de març), Con los pies de circo (13 de març) i Little Igüoc Shop of Horror (24 d'abril), en una aposta clara «per nous llenguatges, noves tendències teatrals i posades en escena amb espectacles no convencionals», segons afirma Carles Cortés, que incideix en la importància d'incloure teatre de petit o mitjà format que no s'ofereix a Alacant.

Quant a música, la UA continua apostant pel suport i l’oferta de veus noves. En aquest sentit, es manté Toca, Toca, encara que enguany incorpora la novetat de convocatòria pública a la qual podrà concórrer qualsevol grup que hi vulga participar. D'entre tots els inscrits se seleccionaran dos grups que oferiran un concert el 19 d'abril, la recaptació íntegra del qual anirà destinada a finançar la participació de l'Equip d'Handbol Masculí UA en el Campionat d'Europa Universitari. El vicerector destaca aquesta dada, ja que «fusionem cultura i esport amb aquesta iniciativa per a poder finançar la participació de l'equip en el Campionat Europeu a Katowice (Polònia), després d'haver-se proclamat campió d'Espanya Universitari».

En l'àrea musical, el programa comença el 3 de febrer amb la participació de la Coral Universitària en el Concert de Clausura del Festival de Música Sacra que tindrà lloc a la cocatedral de Sant Nicolau de Bari, a les 13.00 hores. El 14 de febrer VerdCel presentarà el seu disc Els dies de Sauri, premi Ovidi 2012.

L'Orquestra Filharmònica de la UA oferirà el Concert Didàctic el 30 d'abril, en el Paranimf, i aquesta actuació serà el preàmbul dels Concerts de Primavera, que inclouen un Concert Solidari el 2 de maig en benefici de l'Associació Alzheimer d'Alacant, un segon concert a Moraira-Teulada el dia 3 de maig, i el 4 en l'ADDA.

La nova oferta en l'àrea de les Arts Plàstiques incideix en la consolidació del MUA com a espai cultural polivalent amb exposicions, concerts, tallers didàctics, activitats docents i acadèmiques. L'activitat expositiva d'aquest quadrimestre comença dijous pròxim, 31 de gener, amb la inauguració de la mostra Centre de Càlcul, una exposició que reflexiona i analitza les influències que va tenir aquest centre de la Universitat de Madrid (ara Complutense) en la recerca, la docència i la incorporació de l'ordinador en l'art espanyol posterior. Aquesta exposició estarà acompanyada d'una sèrie d'activitats culturals integrades en col·laboració amb l'Escola Politècnica Superior de la UA.

El MUA incorpora com a novetat la creació de nous espais i nova nomenclatura en les sales del MUA, que ara acollirà el nou espai Sala Alcúdia, amb una exposició permanent sobre el treball de recerca que desenvolupa la UA en el jaciment de l’Alcúdia i la seua col·laboració amb el Museu Arqueològic de la Vila Joiosa. A partir d'ara, també, la sala que aplega l'exposició permanent del MUA passarà a denominar-se Sala Arcadi Blasco, i la sala 365 es denominarà El Cub.

Precisament Arcadi Blasco serà un dels grans protagonistes d'aquest quadrimestre i entorn de la seua vida i obra s'ha previst una exposició, jornades i tallers, com a activitats culturals integrades entorn d'una mateixa temàtica. L'exposició titulada Arcadi Blasco: relats de línies i fang serà inaugurada a mitjan febrer, en una data encara per concretar, i estarà oberta al públic fins al 30 d'agost. Paral·lelament, els tallers començaran el pròxim 7 de febrer amb Tallers Didàctics, i el 25 de febrer serà el torn del Taller Teoricopràctic entorn de l'Obra Ceràmica d'Arcadi Blasco, en col·laboració amb l'Escola Superior d'Arts i Disseny d'Alacant. Els dies 7 i 8 de maig se celebraran les jornades «A propòsit d'Arcadi Blasco», amb la participació de reconeguts artistes, investigadors i professionals de l'art, els quals aprofundiran en l'anàlisi del seu llegat artístic i procés creatiu.

També seran novetat els concerts que el Conservatori Superior Òscar Esplà d'Alacant oferirà en el MUA, gràcies a un acord entre les dues institucions.

Finalment, la programació inclou l'estrena de la Pel·lícula El amor y otras desgracias el 15 de febrer a les 20 h en el Paranimf, setze històries escrites per guionistes i cineastes alacantins que es combinen i es fonen en un llargmetratge, amb la peculiaritat que cada director dirigeix una peça diferent de la que ha escrit. La temàtica escollida és la de les relacions personals, i en cada segment varien el gènere, la localització i els personatges.

El Servei de Cultura també ha posat en marxa un Centre de Recursos Culturals (CRC), situat en el PIC (baixos del Paranimf) que estarà obert a tota la comunitat universitària i en el qual es poden consultar revistes i llibres de cinema, a més de documentació relativa a recursos i gestió cultural. A més, en el CRC es podran visionar in situ documentals de temàtica social i curtmetratges, i també consultar un ampli catàleg de pel·lícules.

PROGRAMACIÓ
31 de gener
Exposició Centre de Càlcul
(En col·laboració amb la Universitat Complutense de Madrid)

MUA. 12.00 h
L'exposició El Centre de Càlcul de la Universitat de Madrid (1968-1982). Del càlcul numèric a la creativitat oberta, reflexiona i analitza les influències que aquesta entitat va tenir en la investigació, la docència i la incorporació de l'ordinador en l'art espanyol posterior. Dins de les moltes activitats que el Centre va generar, la mostra dirigeix la seua atenció al Seminari de Generació Automàtica de Formes Plàstiques, en què artistes plàstics, enginyers arquitectes i programadors van compartir una experiència capdavantera del Net-art.

3 de febrer
Coral Universitària. Concert Clausura del Festival de Música Sacra

Cocatedral de Sant Nicolau de Bari. 13.00 h

4 de febrer
Medea de Eurípides

Paranimf. 12.00 hores.
3 euros. Venda Servicam, Llibreria Compas, i una hora abans al Paranimf
Grup de teatre LA NAVE ARGO. 1r Premi Certamen Compitalia. Finalista Certamen Nacional de Teatre Grecollatí per a Estudiants 2012
Medea ha abandonat la Còlquida, ha deixat enrere la seua llar, s'ha enemistat amb la seua família. I tot per l'amor que un dia va sentir per l'estranger que va venir de Corint, Jàson, i que va marxar allí a la recerca del toisó d'or. Una vegada a Corint, Medea és ultratjada, ja que ha de suportar que el seu marit pretenga casar-se amb la princesa, la filla de Creont. Medea representa la violència més brutal i abominable, però també la lluita d'una dona contra un sistema patriarcal injust, la irracionalitat de la passió i, igualment, la fredor racional de la venjança per l'ultratge i el cinisme de Jàson.

6 de febrer
La señorita Julia, d’A. Strindberg

Col·legi Major UA. 20.00 horas
5 euros. Venda Servicam, Llibreria Compas i una hora abans en el Col·legi Major
ACTUA. Direcció: Xavier Monzó
La nit de Sant Joan de 1950, la senyoreta Julia, farta de patir desenganys amorosos, aprofitant la celebració del solstici d'estiu, decideix compartir la festa amb els seus criats. Jean, mà dreta de son pare, aprofita l'oportunitat per a aconseguir un dels seus somnis, encara que el preu i les conseqüències desborden els protagonistes de la història

14 de febrer
VerdCel presenta el disc Els dies del Sauri

Paranimf. 12.00 horas
3 euros. Venda Servicam, Llibreria Compas, i una hora abans en el Paranimf
Recentment guardonat com a millor treball als Premis Ovidi 2012. Aquest disc pertany a un treball més ampli que conté alhora una novel·la gràfica i un còmic, i que es presenta en forma d’espectacle. Podeu escoltar cançons, fullejar el còmic, veure un primer clip del disc.

15 de febrer
Estrena de la pel·lícula El amor y otras desgracias

Paranimf. 20.00 horas
Entrada per invitació i donació a través de: http://www.lanzanos.com/proyectos/amor-y-otras-desgracias/
TERCER TEMPS AUDIOVISUAL. 16 directors
16 Històries escrites per guionistes i cineastes alacantins que es combinen per a fondre's en un llarg, amb la peculiaritat que cada director dirigeix una peça diferent de la que ha escrit. La temàtica escollida és la de les relacions personals, i en cada segment varien el gènere, la localització i els personatges.

19 de febrer
Deixa'm que et deixe

Paranimf. 20.00 horas
5 euros. Venda Servicam, Llibreria Compas, i una hora abans al Paranimf
Obra de Tomàs Mestre i Damià i Joan Lluís Moreno Congost. Grup de teatre SAINETERS. Premi de teatre breu en valencià EVARIST GARCÍA
Una típica historia d’amor tòpica, plena de tòpics típics, amb els diàlegs típics i tòpics presents en qualsevol peça tòpica, que no aspira a ser més que el relat típic dels conflictes tòpics que sorgeixen en la típica relació d’una tòpica parella

20 de febrer
Vol de gat: els camins infinits de l’art

Exposició Antoni Miró i performance Sol Picó i Mariona Sagarra
MUA. 20.00 horas (ATENCIÓ HORA ACTUALITZADA)
Entrada lliure
Vol de gat integra una exposició d'Antoni Miró i una performance de la ballarina i coreògrafa Sol Picó, en una fusió de literatura, pintura i dansa entorn de la novel·la Vuelo de gato, de l'escriptor, professor i exministre de cultura cubà Abel Prieto

Concert grups emergents universitaris, Toca toca.
Concert amb motiu de San Raimundo de Peñafort.

20 hores, Paranimf UA
Entrada lliure amb invitació.

27 de febrer
Sexpearemente

Col·legi Major. 20.00 horas
8 euros. Venda Servicam, Llibreria Compas, i una hora abans en el Col·legi Major.
Sexpearemente és un conjunt de esquetxos que tenen com a nexe d’unió la mateixa companyia, que reflexiona sobre la seua incapacitat per a afrontar els clàssics. Realitzaran una versió de Hamlet en cinc minuts, acudiran a una llibreria absurda per a trobar clàssics a la seua mesura, rebran la visita d'un clàssic, Federico García Lorca, i el seu polizón de nardos, participaran en un sopar surrealista amb personatges importants de la cultura i la política, ironitzaran sobre el teatre d'avui dia. Per primera vegada, Rulo i Santi es despullen com a seXpeare i expliquen per què fan el que fan. Humor directe, absurd i surrealista.

28 de febrer
Concert presentació de Musa, nou àlbum de Jaime Helis

Paranimf.

6 de març
Lisístrata Teatre Universitari Clàssic

Col·legi Major. 20.00 horas
3 euros. Venda Servicam, Llibreria Compas, i una hora abans al Paranimf
Direcció:

Fitxer adjunt: Programa ACUA en pdf


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464