Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • Nosaltres, 30 anys després de l'Estatut d'Autonomia

Nosaltres, 30 anys després de l'Estatut d'AutonomiaNosaltres, 30 anys després de l’Estatut d’Autonomia

Una crítica de Enrique Lomas


De l’11 de desembre de 2012 al 20 de gener de 2013 el Museu de la Universitat d’Alacant ha acollit l’exposició “Nosaltres. 30 anys de l’Estatut d’Autonomia” com una de les activitats desenvolupada amb el motiu del trenté aniversari de l’Estatut d’Autonomia de 1982, que va suposar la recuperació de l’autogovern perdut amb l’abolició dels Furs de València amb els Decrets de Nova Planta (1709).

L’exposició estava articulada en tres espais temàtics: la transició i la reclamació de l’autogovern, l’Estatut d’Autonomia i els símbols identitaris. Així, al primer espai, es recopilaven fotografies, adhesius i pamflets que unificats sota el lema de “Llibertat, amnistia i Estatut d’Autonomia” reclamaven la definitiva obertura del règim, l’amnistia dels presos polítics i la recuperació de l’autogovern per al poble valencià. Entre tot aquest material, destacava especialment el que es referia a la manifestació del 9 d’Octubre de 1977 i a Miquel Grau, assassinat aquest mateix any a Alacant quan pegava cartells del “Dia Nacional del País Valencià”.

La segona part se centrava en l’Estatut de 1982. Des del procés preautonòmic, amb nombrosos articles de la premsa de l’època i amb fotografies dels principals protagonistes, fins a la gestació del Projecte d’Estatut d’Autonomia del País Valencià (l’Estatut de Benicàssim de 1978), transformat després, a Madrid en 1982, en Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana.

Finalment, l’últim bloc es consagrava a les senyes identitàries dels valencians recollides a l’Estatut d’Autonomia: llengua, bandera, himne i escut. Els documents relatius a la normalització lingüística n’eren la part més important, amb articles periodístics i assajos, cartells institucionals sobre la normalització, textos legislatius (la Llei d’ús i ensenyament del valencià, coneguda com Llei d’Alacant) i fotografies dels intel·lectuals i polítics impulsors de la cooficialitat del castellà i del valencià.

Sens dubte, a bona part de la comunitat universitària, aquest procés ens queda allunyat, fins i tot fora del nostre imaginari. Però aquesta exposició ha permés els visitants de conéixer, a través una recopilació acurada del material més significatiu, l’essència d’una època convulsa en què es van recuperar les institucions valencianes després de segles de centralisme polític. I per a qui no haja pogut gaudir d’aquest tros de la nostra història recent, tot el material de l’exposició apareix recopilat al llibre Nosaltres. 30 anys de l’Estatut d’Autonomia, coordinat per Francisco Sevillano i editat pel Museu de la Universitat d’Alacant.

Fitxer adjunt: Nosaltres-2417IMG_6417

Fitxer adjunt: Nosaltres-2417Nosaltres4


VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464