Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • Qui estima a qui? La no-representació d'una no-obra de teatre sobre el (des)amor

Qui estima a qui? La no-representació d'una no-obra de teatre sobre el (des)amor

Deixa’m que et deixe de Joan-Lluís Moreno i Tomàs Mestre.
Direcció: Tomàs Mestre;
escenografia: La Sobreactuà;
disseny il·luminació i so: Jordi Chicoy;
caracterització: Tomàs Mestre;
música i lletres: Joan-Lluís Moreno;
intèrprets: Joan-Lluís Moreno, Elena Candela, Joan Nave, Sandra Montserrat i Joan-Lluís Escoda;
veu en off: Xavier Monzó.
Paranimf (Universitat d’Alacant), 19/02/2013.

Qui estima a qui? La no-representació d’una no-obra de teatre sobre el (des)amor

Una crítica d'Enrique Lomas

L’amor i el desamor, les relacions sentimentals en definitiva, són el "típic tòpic" représ pel teatre des dels seus orígens grecs. És, a més, un tema identificable per tothom, que al llarg de la vida hem patit l’amor i el desamor. Com crear-ne, llavors, quelcom de nou? Destrossant el teatre, en el sentit més postmodern del terme.

Si bé el teatre, per a intel·lectuals com Barthes, és, i només és, la representació, aquesta obra seria una "no-obra", un teatre fallit,
l’assaig inacabat d’un text que es troba immers en l’abisme de la superposició de realitats. El metateatre, el teatre com a tema de l’obra, i l’amor, el desamor més aviat, es veurien afectats per aquest joc.

Els llums tenen una importància clau per al joc de l’abisme (que il·luminen tot el Paranimf quan algú atura la “representació”), així com també la ruptura de la quarta paret, amb un públic invisible, però, que possibilita i l’ús de les butaques com a escenari, des d’on parlar i des d’on entrar en escena. La història del desamor, les seues causes i les baralles es reprenen en tots els plànols de la història. La història d’una exparella que conta, en una mena de psicoanàlisi, les causes del desamor, i de l’enamorament sobtat, es trenca amb la irrupció del director. Comprenem aleshores que no mirem una representació, sinó un assaig. Continua l’assaig. Nova interrupció del director, i també de l’escriptora del text dramàtic. Més tòpics del desamor, de la creació teatral i l’acabament d’una història, la primera que assajaven els actors, que s’embolica amb la segona, però que no sabem com terminarà. Nova interrupció del que se suposa que és el director (perquè aquell que ja es troba a l’escenari és un altre personatge), i comprenem que aquella baralla és, en realitat, una altre assaig de l’obra de teatre. I aquesta última representació, potser és un altre assaig dirigit per la veu en off, que possibilitaria un abisme ad infinitum.De la mateixa manera que es desconstrueix l’espectacle, l’amor pateix un tractament similar. Els tòpics de les baralles (des)amoroses creen un reconeixement de l’espectador però, en realitat, no existeixen en l’obra (en l’última obra). El tema recurrent del triangle amorós es desfà amb un triangle de quatre persones (que en són cinc a l’acabament de l’obra), i es banalitza en el moment en què entra en joc el sexe, l’amor per interés professional... i l’homosexualitat dels personatges més heterosexuals. En eixir del primer i del segon plànol, els personatges que veuen el desamor d’una manera determinada, deixen de fer-ho, aquells que pensaven d’una manera, deixen de fer-ho també, i la comicitat d’alguns dels personatges (identificables per vestimentes de colors cridaners, perruques i tècniques de seductor de western dels anys 50) es canvia per la seriositat i, llavors, la comicitat posseeix el cos d’un altre personatge, abans seriós.

Deixa’m que et deixe (Premi Evarist Garcia de teatre en valencià 2012) és la desconstrucció dels tòpics del desamor i la desconstrucció de l’espectacle teatral. Finalment, qui és el director? Qui són els actors? Què pensen sobre aquest tema? Mirem un assaig o una obra? En qualsevol cas, hem assistit a un fabulós assaig inacabat d’una “no-obra” de teatre amb una tècnica sublim dissenyada al mil·límetre, però desfeta en trossos, plena d’humor i de tòpics (des)amorosos.

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464