Saltar apartados

50 anys de la novel·la Rayuela

El Vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística de la UA, a través del Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti, ha dissenyat un ampli programa d'activitats per a commemorar els 50 anys de la novel·la Rayuela (1963-2013) i en homenatge al seu autor, Julio Cortázar. Les activitats commemoratives es desenvoluparan durant tot l'any 2013 amb la col·laboració de la Facultat de Filosofia i Lletres.

Jornades, lectures, un seminari sobre l'escriptor i una exposició de panells amb fragments de la novel·la per tot el Campus, componen la programació. L'exposició de panells amb fragments de l'obra -fita del boom de la narrativa llatinoamericana dels anys 60, es pot veure, des d'avui, en diversos edificis del Campus: Facultat de Filosofia i Lletres, sala Aifos, Facultat d'Educació, Biblioteca General, aularis i MUA.

Les primeres activitats tindran lloc durant els dies 22 i 23 d'abril. El dia 22 l'escriptor peruà i professor de Literatura Llatinoamericana de la Brown University, Julio Ortega, impartirà la conferència La aventura de leer Rayuela, a les 12.00 hores en la sala Aifos (Edifici C de Filosofia i Lletres). El 23 d'abril, Dia del Llibre, es farà la lectura pública de la novel·la Rayuela en el Campus.

Al mes d'octubre, en data encara per concretar, la UA acollirà un seminari sobre l'obra de Julio Cortázar amb especial atenció a Rayuela, dirigit per la professora de la UA Carmen Alemany i amb la participació de reconeguts escriptors i professors especialistes en l'estudi de l'autor i la seua obra.

Així mateix, es programaran altres conferències i activitats al llarg de l'any, segons informa Eva Valero, directora del Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti de la UA (CEMAB).


JULIO CORTÁZAR

De pares argentins, Julio Cortázar va nàixer a Brussel·les el 26 d'Agost de 1914. Va arribar a Argentina als quatre anys, va passar la infància a Banfield i es va graduar com a mestre d'escola. Va impartir classes en la Universitat de Cuyo, encara que va renunciar-ne al càrrec per desavinences amb el peronisme. Més tard, va treballar com a traductor independent de la Unesco a París. El 1938 va publicar, amb el pseudònim Julio Denis, el llibre de sonets Presencia i el 1949 apareix l'obra dramàtica Los reyes. A penes dos anys després, el 1951, publica Bestiario i les seues grans novel·les: Los premios (1960), Rayuela (1963), 62/Modelo para armar (1968) i Libro de Manuel (1973). Julio Cortazar va morir a París el 1984.


JULIO ORTEGA

Perú, 1942. Després d'estudiar Literatura en la Universitat Catòlica, a Lima, i publicar el seu primer llibre de crítica, La contemplación y la fiesta (1968), dedicat al boom de la novel·la llatinoamericana, va emigrar als Estats Units convidat com a professor visitant per les universitats de Pittsburgh i Yale. Va viure a Barcelona (1971-73) com a traductor i editor. Va ser professor a la Universitat de Texas, Austin, on el 1978 va ser nomenat catedràtic de literatura llatinoamericana i des del 1989 també ho és de la Universitat de Brown, on ha sigut director del Departament d'Estudis Hispànics i on actualment és director del Projecte Transatlàntic. Va ocupar la càtedra Simón Bolívar de la Universitat de Cambridge.

És membre de les acadèmies de la llengua de Perú, Veneçuela, Puerto Rico i Nicaragua. Ha rebut la condecoració Andrés Bello del govern de Veneçuela el 1998. Conseller de les càtedres Julio Cortázar (Guadalajara, Mèxic), Alfonso Reyes (TEC, Monterrey), Roberto Bolaño (Universitat Diego Portals, Xile) i Jesús de Polanco (Universitat Autònoma de Madrid, Fundació Santillana). Dirigeix les sèries Aula Atlántica en el Fondo de Cultura Económica, EntreMares en l'Editorial Veracruzana, i Nuevos Hispanismos en Iberoamericana-Vervuert. Ha obtingut els premis Rulfo de conte (París), Bizoc de novel·la breu (Mallorca), Casa de América d'assaig (Madrid) i el COPE de conte (Lima). De la seua crítica ha dit Octavio Paz:"Ortega practica el millor rigor crític: el rigor generós."

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464