Saltar apartados

La maçoneria femenina a Espanya, a debat

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona, la Seu Ciutat d'Alacant acull aquest dijous, 7 de març, a les 20.15 hores, la presentació del llibre La masonería femenina en España. Dos siglos de historia per la Igualdad. El llibre, escrit per l’ex Gran Mestra de la Gran Lògia Femenina d'Espanya, Rosa Elvira Presmanes, serà presentat per la directora de la Seu, Josefina Bueno, i per Rosana Arques Vicente.

Presmanes assegura en aquest llibre que la història de la participació de les dones en la maçoneria ha transcorregut paral•lela a la lluita per aconseguir la plena igualtat tant dins com fora d'aquest àmbit. Aquest procés ha estat íntimament inscrit en els esdeveniments històrics. La persecució de la maçoneria per les forces totalitàries, sobretot als països del sud d'Europa, ha sigut recurrent i ha frenat el progrés cap a la igualtat.

A Espanya, moltes escriptores, polítiques i activistes socials van ser maçones i van tenir un paper destacat, poc conegut, en la lluita per conquistar les llibertats i els drets per a les dones. El seu compromís les converteix en autèntiques pioneres del seu temps. En la seua lliuta els va sorprendre el colp militar del 1936 i la majoria d'elles, maçones i republicanes, van haver d'emprendre el camí de l'exili. Després de la dictadura, quan es configura novament la maçoneria a Espanya, les dones van tornar a participar-hi mitjançant les lògies femenines creades a partir del 1984 per la maçoneria femenina francesa, que ja havia aconseguit la seua condició plenament regular i independent. Des de llavors, la maçoneria femenina a Espanya ha ocupat un lloc propi.

Rosa Elvira Presmanes García

Llicenciada en Antropologia Social i Cultural per la Universitat de Barcelona. Té una dilatada experiència en el camp del benestar social. És experta en el fet simbòlic cultural entorn de la muntanya de Monserrat. Es va iniciar en la maçoneria l'any 1990 i fins avui hi ha sigut membre actiu. Fundadora de diverses lògies femenines a Espanya en les últimes dècades i Venerable Mestra d'una de les lògies fundadores de la Gran Lògia Femenina d'Espanya, a més de Gran Mestra d'aquesta lògia del 2006 al 2009.

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464