Saltar apartados

Laura Soler i Bernat Capo, de tu a tu


Laura Soler i Bernat Capo, de tu a tu

Una crònica d’Isabel Marcillas

El passat 26 de març va tindre lloc a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant un dels actes més entranyables de què hem gaudit últimament en l’àmbit de les lletres valencianes. Parle de la presentació del llibre de Laura Soler Conversa amb Bernat Capó. Acte entranyable en tant que ambdós protagonistes, Laura Soler i el mateix Bernat Capó, són estimats entre nosaltres per motius diversos, però de pes en tots dos casos. L’autora del llibre per la constant participació en la comunitat educativa, com a alumna de la Facultat de Filosofia i Lletres, i també com a lluitadora en el món de la política. En el cas de Bernat Capó, tota explicació resulta sobrera: nascut a Benissa el 1928, és escriptor, periodista i col•laborador actiu en la reconstrucció identitària del País Valencià.

La presentació, en una sala repleta de gom a gom, va comptar amb l’assistència del vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística, Carles Cortés. També hi van participar la directora de la Seu, Josefina Bueno, i Joan Borja, professor a la Universitat d’Alacant, encoratjador d’aquesta aventura memorialística i literària, i prologuista del llibre. Reproduir el caliu de la sala al llarg l’hora llarga que va durar l’acte, resulta gairebé impossible. En aquest sentit doncs, com a cronista de l’esdeveniment, només destacaré alguns dels mots que allà es van intercanviar, tot cedint a la vostra imaginació la tasca de reproduir la joia del moment.

Per al vicerector de Cultura, Conversa amb Bernat Capó és un llibre fet per amics, per als amics i, per tant, des de l’amistat, una forma de retre homenatge, en el seu 85 aniversari, a l’escriptor benisser mitjançant la veu de la seua pròpia memòria. Per altra banda, Joan Borja destacà la doble satisfacció d’haver pogut esperonar, a través de Laura Soler de qui va ser professor, l’escriptura del llibre dedicat a Capó, personatge singular, periodista instintiu i racial, capaç de seduir amb la conversa i paradigma de la comunicació, segons el mateix Joan Borja.

De la intervenció de Laura Soler, m’agradaria subratllar-ne la senzillesa i, sobretot, l’agraïment envers aquells que han confiat en ella per a entrevistar Capó i transcriure’n les paraules que reprodueixen esdeveniments importants, records o simples anècdotes de la vida de l’homenatjat,. A més, però, l’autora del llibre, fent mostra del seu tarannà polític, aprofità el moment per a reivindicar la necessitat de programes de conversió de veu en text, en català, atés que poden ser extremadament útils. a moltes persones amb discapacitat, com ella mateixa

Finalment, Bernat Capó remarcà el seu goig pel treball de Laura Soler i volgué concloure l’acte amb uns mots ben encoratjadors per a l’escriptora debutant: "Escriu, Laura, creiem en tu", va remarcar. Després de la cordialitat de les respectives intervencions, de la satisfacció que es respirava a l’ambient per la feina ben feta i feta amb gust, crec que només resta felicitar els protagonistes i desitjar a Laura nous projectes literaris, i a Bernat noves experiències que puguen continuar donant vida a la seua historia particular i a la nostra memòria col·lectiva.

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464