Saltar apartados

DIVERTIMENT ESCÈNIC


Cos a cos, de Juan Luis Mira, premi de Teatre Tricicle Per Humor a l'Art; trad. català: Sandra Montserrat; direcció: Tomàs Mestre. Intèrprets: Fran Peris Keito, Jesús Mora, Rosa Castillo, Sandra Montserrat, Antonio Viudes, Omar Sanchis; música: J. L. Mira; escenografia: Begoña Movellán. Aula de Teatre de la UA. Paranimf, 23 de maig.

DIVERTIMENT ESCÈNIC


Una crítica de Virgilio Tortosa

El degà del teatre alacantí, Juan Luis Mira, va guanyar el premi Per Humor a l'Art instituït per la companyia catalana Tricicle amb aquest divertiment escènic que té com a centre nuclear les relacions de parella. La manera de celebrar el 25è aniversari de l'Aula de Teatre de la UA ha sigut precisament amb un text del seu fundador en una de les companyies de més tradició de la mateixa aula. Dins de la seua trajectòria, aquest muntatge li ve com l’anell al dit, ja que indaga en clau irònica en les relacions de parella vistes de manera divertida com un combat de boxa; no en va l’autor subtitula la peça «Una comèdia pugilística en sis assalts i mig», els quals estructuren el muntatge». El text supedita tot al pur divertiment escènic amb escenes enginyoses que trauen suc als tòpics amorosos més diversos, en què la teatralitat apunta per tots els seus diàlegs i situacions generades. I Tomàs Mestre trasllada a l'escenari tot aquest món de relacions amoroses amb alta resolució des d'una senzillesa de mitjans escènics capaç de potenciar les situacions i deixar entreveure la part còmica i teatral, com ocorre per exemple en l'escena inicial en què un cotxe és simulat pel seu capot amb fars, o la magnífica escena de la bolera. El principal llast és un joc de llums massa pla i neutre. Tot i les desigualtats entre les diferents escenes, i fins i tot entre les interpretacions dels actors, l'humor va calar en l'auditori del paranimf a partir d'una molt creïble interpretació de la parella d’intèrprets, que destaca per la seua factura professional, a més d'una Sandra Montserrat sempre molt convincent, o un àrbitre (O. Sanchis) molt còmic. No és fàcil l'obstinació d'ocupar un ampli elenc d’actors dins de la tasca d'una aula de teatre universitari, però vist el resultat i el seu aprofitament, com en l’escena de les bitles interpretades per actors, el seu resultat grupal sembla d'allò més lloable. La música va actuar com a contrapunt que ajudava a fer més distesa la progressió de l'espectacle. Cal remarcar en els jocs escènics corals la influència del Grup de Teatre Clàssic sota la direcció d'Andrés Vinaches, amb qui Mestre ha treballat i del qual s'ha impregnat.La quasi única crítica és que el text no tenia cap més ambició que fer riure, i el muntatge subratlla excessivament aquesta supeditació al divertiment, cosa que a voltes el fa massa adolescent. Amb els seus alts i baixos interpretatius i escènics, l'objectiu es va complir amb escreix, i així ho va valorar un públic entregat que s’ho va passar d’allò més bé amb les divertides situacions escèniques i va eixir amb el somriure a la cara. Es fa difícil imaginar millor aniversari per a una aula que celebra les noces de plata precisament amb factura íntegrament casolana, i en la qual confirma una trajectòria impecable de reconeixements i de bon treball.

Fitxer adjunt: Cos a cos-2550IMG_9952

Fitxer adjunt: Cos a cos-2550IMG_9935


VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464