Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • Alacant, la capital mundial de la guitarra clàssica

Alacant, la capital mundial de la guitarra clàssicaAlacant, la capital mundial de la guitarra clàssica


Alfredo Sánchez (Mèxic)


Des que vaig accedir a l’ambient musical del meu país, amb freqüència escoltava, amb tota naturalitat, com els meus amics i mestres solien referir-se a Alacant com el lloc obligat per a conrear l’excel•lència professional a l’avantguarda de la tècnica i expressió guitarrístiques. Vaig saber llavors que havia de conèixer aquesta ciutat llegendària del País Valencià; una cosa semblant a arribar a “la Meca de les Sis Cordes”. Va passar el temps i la vida va imposar el seu inexorable ordre de prioritats; vaig pensar que ser estudiant era una cosa del passat. Fins que a mitjan 2012, em vaig assabentar de la gran oportunitat projectada per l’ajuntament, la diputació i la Universitat d’Alacant per a estudiar un màster amb set dels artistes més admirats i connotats a tot el món de la guitarra clàssica.

Després d’una convocatòria llançada a nivell internacional, tretze guitarristes professionals de nou països d’Amèrica i Europa resultem seleccionats per a cursar l’I Màster en Interpretació de Guitarra Clàssica, Alacant, 2013. Tenir l’honor de pertànyer a aquesta primera generació, és un esdeveniment que haurà de marcar per sempre les nostres vides, no solament en l’àmbit professional, sinó en el que està succeint a nivell humà. La inavaluable oportunitat de poder formar una estreta relació amb els mestres, com també l’experiència de compartir el nostre magnífic espai comú de residència, permet als alumnes del màster viure cadascuna de les activitats amb una emoció compartida de dinàmica i sinergia inigualables. D’aquesta manera, anar plegats a escoltar els concerts dels artistes que més admirem; tocar a classe per a ells i analitzar entre tots els seus comentaris, crítiques i suggeriments; acudir amb entusiasme i companyonia als nostres propis concerts programats, tant a Alacant com en belles ciutats properes a la província, fa que aquestes activitats s’intensifiquen d’una manera que no es pot descriure, senzillament, cal viure aquesta gran experiència.

La nostra estada a Alacant compleix amb les més altes expectatives per a qui cerca situar-se a l’avantguarda tècnica i expressiva del seu instrument. Viure l’experiència de cursar aquest màster, harmonitza d’acord amb el discurs explícit dels nostres professors: “...tota la vida hauríem de seguir sent estudiants compromesos amb la música”, afirmació que confirma que no importa si pensem que anem o venim en la projecció de la nostra carrera artística. Actualitzar idees, compartir experiències, intercanviar informació, desenvolupar línies de pensament divergent, són motivadors axiològics que tracen la senda correcta del creixement personal. Al cap i a la fi, estem ací no solament per a aprendre dels nostres magnífics professors, sinó, hi insistisc, per a emmirallar-nos amb la nostra idiosincràsia pròpia com a companys de cultures i costums diferents, actitud que esdevé en l’aprofitament integral d’aquesta efímera oportunitat que s’ha presentat en la nostra vida, i ens convida a transitar per noves senderes cap a la realització dels nostres objectius més anhelats com a professionals de la guitarra.

Si ets guitarrista, l’experiència alacantina, simplement, no te la pots perdre. Més enllà del teu nivell i procedència, al•lucinaràs amb el que ací t’espera, porta la teua guitarra i deixa les teues preocupacions; vine i comprova per què, per a molts de nosaltres, Alacant ha sigut, és i serà “la capital mundial de la guitarra clàssica”.

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464