Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • El MUA alberga una exposició dedicada al Bou Ferrer

El MUA alberga una exposició dedicada al Bou Ferrer

El Vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística de la UA, la Direcció general de Cultura de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de la Vila Joiosa, a través de Vilamuseu, coorganitzen l'Exposició El Derelicte Bou Ferrer. Un Jaciment Extraordinari, que serà inaugurada dimecres que ve 23 d'octubre en el MUA, a les 13.00 hores.

El Bou Ferrer és la major nau romana en procés d'excavació del Mediterrani i una de les majors naus conegudes de l'Alt Imperi romà, amb 27-30 m d'eslora, 8 m de màniga i 4 m de puntal. Transportava entre 160 i 215 tones d'àmfores plenes de salses per a peix, a més d'un carregament secundari de lingots de plom procedents de les mines de Serra Bruna. La seua troballa va ser comunicada per Antoine Ferrer i José Bou en 1999 a Vilamuseu. La Generalitat Valenciana va procedir immediatament a la seua protecció per a evitar l'espoli. Aquest gran mercant transportava unes 3.000 àmfores de la família anomenada Dressel 7-11, fabricades en l'àrea de Cadis.

L'exposició s'ha dissenyat per a contribuir també a la formació acadèmica de diferents disciplines universitàries (des de les ciències del mar a la geologia, la biologia o la filologia llatina), destacant la transversalitat d'estudis com l'Arqueologia i, concretament, de l'Arqueologia subaqüàtica, per la seua extraordinària aportació a la història, i per les seues enormes possibilitats científiques i fins i tot turístiques, dins de la prioritat de conservació i protecció dels jaciments.
En 2013 s'ha engegat una experiència pilot pionera a Espanya, amb visites controlades de bussejadors esportius al derelicte, amb la finalitat de contribuir a la sensibilització d'aquests col·lectius cap al patrimoni submergit i d'explorar les seues possibilitats dins de l'anomenat turisme d'experiències, que és crucial en les noves tendències turístiques.

Jornades

L'exposició El Derelicte Bou Ferrer. Un Jaciment Extraordinari, es completa amb activitats integrades entorn de la mostra i inclou xarrades i cinema fórum. La programació donarà començament el dilluns 28 d'octubre a les 16:00 hores en el MUA, amb la xarrada "El Projecte Bou Ferrer", a càrrec de Carles de Juan, codirector del Projecte Bou Ferrer, qui detallarà les recerques del derelicte i la seua aportació a l'arqueologia subaqüàtica. A les 18:00 h Console Matamoros, cap del Servei de Patrimoni Cultural de la Generalitat Valenciana parlarà de "La protecció i conservació in situ del derelicte Bou Ferrer".

El dimecres 30 d'octubre, a partir de les 16.00 hores, Lorenzo Abad, catedràtic d'Arqueologia de la UA, Manuel Olcina (director tècnic del Marq) i Antonio Espinosa (director de Vilamuseu) abordaran el context geogràfic i històric del derelicte Bou Ferrer, amb xarrades dedicades a les ciutats romanes del golf d'Ilici en l'època del naufragi. La jornada finalitzarà amb una última xarrada a les 19.00 hores, sobre "La conservació i restauració dels materials i la difusió del Derelicte Bou Ferrer", a càrrec d'Antonio Espinosa, Amanda Marcos i María José Velázquez (Vilamuseu) i de José Antonio Moya (Taller d'Imatge de la UA- responsable de la documentació gràfica del projecte).

El dimarts 5 de novembre finalitzarà la programació entorn de l'exposició amb una sessió de Cinema Fórum i col·loqui presentat i moderat per Jaime Molina, professor d'Història Antiga de la UA. A les 19.00 hores, Antonio Espinosa (Vilamuseu) realitzarà una visita guiada a l'exposició.

Fitxer adjunt: TRÍPTICO - El derelicte Bou Ferrer

Fitxer adjunt: Bou Ferrer-2618bouferrer-final


VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464