Saltar apartados

La mar que no va poder veure Jordi Juan

El Vicerectorat d'Investigació, Desenvolupament i Innovació de la UA, al costat del Vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística de la UA, la Facultat de Ciències, el Centre de Recerca Marina de Santa Pola (CIMAR), l'Institut Español d'Oceanografia i l'Autoritat Portuària d'Alacant organitzen l'exposició La mar que no va poder vore Jordi Juan a la Sala Cool d' El Cub del Museu de la Universitat d'Alacant (MUA), del 23 d'octubre al 20 de desembre, amb motiu del 300 aniversari del seu naixement. L'exposició és una mostra de la recerca espanyola sobre la biodiversitat marina.a l'Antàrtida, juntament amb una mostra de l'evolució de la cartografia marina, des de les cartes del s. XVIII a les actuals en 3D.

Com a acte inaugural, el dimecres 23 d'octubre de 2013 a les 11:30 hores, a la Sala Polivalent del Museu de la Universitat d'Alacant s'impartirà la conferència "Un llarg camí, des de la mesura de l'Arc Meridià a les campanyes polars espanyoles" a càrrec de D. Manuel Català. La conferència versarà sobre un recorregut per la Ciència Marina espanyola, partint de l'època de Jordi Juan (s.XVIII) fins a les campanyes antàrtiques espanyoles. El conferenciant, Manuel Català que uneix la seua faceta de marí amb la de científic, és doctor en Ciéncies Físiques, professor honorífic de la Universitat de Cadis, director de l'Institut i Observatori de l'Armada (1984-1995) que va ser creat per Jordi Juan, comandant de l'Agrupació Antàrtica Espanyola (1987-1990) i director científic de les campanyes antàrtiques per a estudiar el corrent circumpolar (2002 i 2003).

BENTART

“Conèixer el nostre planeta és imprescindible per a conservar-lo. L'exploració dels últims racons verges és un dels grans reptes per a la humanitat. L'últim d'aquests racons és l'Antàrtida; el lloc més inhòspit i perillós que ens queda per descobrir”. Amb aquestes paraules comença el documental de José A. Moya Antàrtida: Antártida: La vida en el límite, i que resumeixen perfectament l'ànim que va moure a posar en marxa les campanyes BENTART.

L'exposició mostra el treball de recerca realitzat en l'Antàrtida durant quasi dues dècades, en el marc dels projectes BENTART, liderats per l'Institut Espanyol d'Oceanografia. Des de 1994 aquest equip de recerca ha fet diverses campanyes a bord del buc oceanogràfic Hespérides en aigües de les illes Shetlands del Sud, la península Antàrtica i el mar de Bellingshausen amb l'objectiu d'estudiar la biodiversitat dels ecosistemes bentònics de l'Antàrtida Occidental.

L'equip de recerca BENTART, en el qual participen i han participat científics de fins a 26 institucions espanyoles i més de10 centres de recerca estrangers, en particular llatinoamericans, fa més de 20 anys que investiga la fauna que habita els fons d'aquesta zona de l'Antàrtida.

La Universitat d'Alacant ha col·laborat en totes les expedicions amb la participació dels professors Alfonso A. Ramos i José A. Moya, del Dept. de Ciències del Mar i Biologia Aplicada, i el Dpet. de Comunicació i Psicologia Social, respectivament.

La divulgació dels projectes ha sigut realitzada des del Taller d'Imatge de la Fundació Universitat d'Alacant, i s'han generat més de 4.000 fotografies i cent hores de vídeo, d'on s'han seleccionat les que componen l'exposició.

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464