Saltar apartados

Jornades sobre Cuba Una Mirada cap al Futur

Atesa la situació singular de Cuba com a únic país socialista occidental i les diferències sostingudes amb els Estats Units des de fa més de 40 anys, l’illa es troba immersa en una dinàmica política, social i econòmica de transformacions que les seues institucions politicojurídiques pretenen ajustar als actuals desafiaments. En aquest context, la Universitat d’Alacant presenta, per primera vegada, les Jornades sobre Cuba “Una Mirada cap al Futur” que tindran lloc el pròxim dijous 14 de novembre en la sala d’actes de l’Edifici Germà Bernàcer.

Durant la trobada, experts socials, juristes i economistes nacionals i internacionals debatran sobre les possibles bases o models que poden ajudar en aquest procés de canvi, com també les últimes reformes subscrites pel govern cubà: el reconeixement de la iniciativa privada, la reforma del codi tributari o la flexibilització migratòria recent que ha eliminat restriccions per als viatges dels cubans a l’exterior.

En el marc d’anàlisi de l’actual desenvolupament de les reformes es comptarà amb Emily Morris, professora de Desenvolupament Econòmic a Amèrica Llatina en University College (Londres) i excap de la Unitat d’Intel·ligència de la revista The Economist, i també amb Maurici de Miranda, professor titular de la Facultat de Ciències Econòmiques i Administratives en la Pontifícia Universitat Javeriana Cali (Colòmbia), i la investigadora de FRIDE Susanne Gratius.

D’altra banda, per a aprofundir en les conseqüències de les noves mesures, hi participaran José Antonio Pérez, subdirector de la Subdirecció General de Mèxic, Centreamèrica i Carib del Ministeri d’Afers exteriors i de Cooperació; Borja Morate, exconseller d’Assumptes Polítics de l’Ambaixada d’Espanya a Cuba; José Antonio Alonso, catedràtic de la Universitat Complutense i director de l’ Instituto Complutense de Estudios Internacionales; i amb Leydis Rosaenz, investigadora en Dret Econòmic.

Finalment, Mauricio Vicent, excorresponsal durant més de 20 anys d’El País a Cuba, presentarà la seua pel·lícula Baracoa. Un treball que mostra la vida de la primera vila fundada en l’illa fa 500 anys i un dels pocs llocs que conserva l’essència de la Cuba profunda.

Com apunta José Chofre, director acadèmic de les jornades i professor de l’Àrea de Dret Constitucional de la Universitat d’Alacant, “l’interès per Cuba i per aquestes primeres Jornades és absolut ja que l’illa s’ha convertit en un símbol pel gran protagonisme que té en política internacional i per ser l’últim bastió socialista que, a més, manté un desafiament amb la gran potència, EUA”. Així mateix, “la vinculació entre la UA i el territori cubà es remunta als anys 90 de la mà del Projecte Havana, adscrit a l’Àrea de Projectes Institucionals, que fa diferents programes acadèmics i de recerca amb diversos organismes d’educació superior de Cuba”, recorda Chofre.

Fitxer adjunt: Cuba


VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464