Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • La Nau Argo torna al Paranimf amb Bacantes de Eurípides

La Nau Argo torna al Paranimf amb Bacantes de Eurípides


Bacantes d'Eurípides
Companyia: La Nave Argo
Directors: Carlos Aragüez, Marién Navarro, Fernando Nicolás
Intèrprets: Melvin Moreno, Pablo Ros, Lluc Francés, Rubén Ordániz, Juan Carlos Verdú, Diana Leal.
Data de representació: 27 de febrer de 2014, 12.00 hores
Lloc de la representación: Paranimf

La Nave Argo torna al Paranimf amb Bacantes d'Eurípides


Una crítica de Davide Mombelli

Els joves tripulants de La Nave Argo, companyia de teatre clàssic del Col·legi Immaculada Jesuïtes d'Alacant, tornen a amollar les amarres en el Paranimf amb una altra gran tragèdia d'Eurípides: Bacantes (l'any passat van visitar el campus amb Medea). Veure el Paranimf ple a vessar d'assistents també molt joves provoca una grata sensació; més encara perquè el pretext d'aquesta concorreguda reunió és la visió d'un drama clàssic, potser un dels més emotius de l'antiguitat grega, i no el concert d'alguna impúber i transgressiva pop-star.

Estrenada el 406 a. de C., Bacantes escenifica la teomàquia d'un déu "nou", Dionís, el culte del qual no estava ben acceptat en la Tebes de Cadme i Penteu. El càstig per no tractar aquesta figura provinent de terres bàrbares com una divinitat serà tremend: Àgave, amb el seu seguici de mènades posseïdes per un èxtasi bàquic, donarà mort al seu fill, el rei Penteu. Tota l'obra es basa en el conflicte entre raó i sense raó, serenitat i embriaguesa. Nietzsche va veure en aquesta tragèdia el paradigma de la tensió entre el desenfrenament dionisíac i la moderació apol·línia, dialèctica de la qual brollaria tot art.

Així, els xics i les xiques de La Nave Argo havien d'enfrontar-se al repte de donar cos i ànima a uns personatges profundament tràgics, i el resultat va ser un èxit. Destaquen la posada en escena, essencial però molt pictòrica (un altar central adornat amb la calavera d'un bou), i el dinàmic i incessant moviment del cor, que trenca els límits de l'espai escènic fins al punt de confondre’s en diverses ocasions amb el públic, com en el pàrode, quan les bacants, abandonades al frenesí dionisíac, corren ballant i cridant pels passadissos entre butaques, provocant un renou molt suggestiu (el desconcert i cridòria del jove públic els va ajudar considerablement a crear aquest efecte). Marién Navarro ha fet un bon treball amb el vestuari, en el qual preval la senzillesa i l'elegància més que la precisió arqueològica. Rigorosa és, en canvi, la fidelitat al text original: el director Fernando Nicolás es concedeix llicències puntuals, com la representació del violent assassinat de Penteu mentre el missatger relata l'esdeveniment, escena truculenta que se solia ocultar darrere de la skené en la posada en escena original.

Quant a les actuacions, els de La Nave Argo (recordem-ho: tots actors molt joves i amateurs) es van defensar dignament. Si cal fer esment d’un nom, és el d'Àgave, interpretada per Lluc Francés, que sap gestionar bé els bruscos canvis psicològics i emocionals del seu personatge. I si cal formular un retret, és una llàstima que a Juan Carlos Verdú (Tirèsies) se li haja concedit un paper tan breu, ja que en els pocs moments que va estar sobre l’escenari va donar prova de controlar molt bé tant la dicció com l'expressió corporal.

La valentia d'aquests joves és digna de ser lloada i respectada. La Nave Argo continua així el seu viatge sobre el "mar procel·lós" de la més gran dramatúrgia clàssica. Nosaltres estem a l'espera que torne molt ràpid a les costes santvicenteres, amb altres relats tràgics per a escenificar.

Fitxer adjunt: La Nave Argo-2766IMG_3228

Fitxer adjunt: Bacantes Paranimf


VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464