Saltar apartados

Mandíbula afilada: imaginació versus realitat


Mandíbula afilada de Carles Alberola.
Direcció: Tomàs Mestre;
intèrprets: Joan Nave i Elena Candela,
Saineters Teatre. Paranimf (Universitat d’Alacant), 11/03/2014

Mandíbula afilada: imaginació versus realitat


Una crítica d'Enrique Lomas

Amb tres elements, una obra teatral pot tindre un èxit rotund. El primer, el text, en aquest cas, Mandíbula afilada, del riberenc Carles Alberola, un nom clau com a director, escriptor i actor en el teatre i com a director i actor en l’audiovisual valencià (sobretot en l’apagada Canal Nou). El segon, la direcció, en aquest cas, Tomàs Mestre, habitual en l’escena valenciana contemporània, i molt vinculat al teatre de la nostra universitat. I, el tercer, la companyia, els alacantins de Saineters Teatre, amb una experiència més que consolidada en el teatre en valencià, amb tot el que això implica al sud de la nostra terra.

La representació del passat 11 de març, a una hora (el migdia) que garantia l’assistència d’un públic jove (estudiants de secundària), va ser una autèntica prova de foc per als sentits. La història d’il·lusions i amors, actual, malgrat haver sigut escrita en 1997, va captivar aviat els espectadors amb una sublim destresa del registre còmic i de l’escena per part dels dos actors, Joan Nave (Joan) i Elena Candela (Laura). Aquesta interpretació fluïda i sincera va fer possible que el públic connectara ràpidament amb els personatges i amb la problemàtica representada, que les coses que ens imaginem no passen en la realitat (o, més aviat, no passen com les havíem imaginat).

A més de mitjançant la paraula, aquesta era una història que es transmetia igualment amb l’escenografia i amb la il·luminació. Així, la versemblant actuació del duet es va reforçar amb els jocs lumínics, que van possibilitar la creació de dos espais consecutius: el del món dels somnis, de la il·lusió i de la imaginació, amb una llum acollidora i suau; i el del món real, més freda i aspra. El decorat també va tenir un paper molt important en la interpretació de la història: escàs però precís, que, tot i ser el mateix, la interpretació va aconseguir que donara sensació d’amplitud, en el temps de la imaginació, i desolació, en el de la realitat.

En resum, una obra fresca i actual, jove i dinàmica, potenciada per la destresa de Tomàs Mestre i de Saineters, que, de nou, van triomfar a la Universitat d’Alacant.

Fitxer adjunt: Mandíbula afilada-2770IMG_3408


VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464