Saltar apartados

Benedetti: Defensa de l'alegria

La Sala Aifos acull del 16 de maig al 16 de juny l'exposició "Mario Benedetti i la Universitat d'Alacant (1990-2003): Defensa de l'alegria", que presenta un recorregut per les deu visites que l'escriptor uruguaià va fer a la Universitat d'Alacant entre 1990 i 2003 i pretén mostrar l'estreta vinculació que el va unir a aquesta institució. Aquesta exposició s'inaugura coincidint amb el cinquè aniversari de la seua mort i pretén ser un homenatge a la seua figura i a l’empremta perdurable que ha deixat a la Universitat d'Alacant.

Està organitzada pel Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti i la Universitat d'Alacant. Ha sigut comissariada per Claudia Comas Peña amb l'assessorament dels catedràtics de la UA (i amics de Mario Benedetti) José Carlos Rovira i Carmen Alemany.
Cadascun dels 17 plafons que la componen conté un petit relat de les activitats en les quals va participar el poeta, així com una àmplia recopilació gràfica d'aquells moments, el punt culminant dels quals va ser, sens dubte, la setmana d'homenatge que se li va tributar el 1997 per a celebrar la seua investidura com a doctor honoris causa per la Universitat d'Alacant.

Per a aquesta exposició s'han recopilat i reproduït més de 80 fotografies d'aquelles activitats, gràcies a la col·laboració tant de l'Arxiu de la Universitat d'Alacant com dels arxius de la premsa alacantina i de particulars que s’han volgut sumar a aquest homenatge. Entre les fotografies destaquen algunes especialment entranyables en què se’l pot veure passejant pel nostre campus, conversant amb estudiant o caminant per la ciutat.

Algunes d'aquestes imatges, sobretot les de col·leccions particulars, han estat inèdites fins ara. També s'ha fet una recopilació exhaustiva dels elements de difusió dels cursos, congressos, conferències i recitals en què havia participat, com cartells i fullets.
Finalment s'ofereix una secció hemerogràfica en la qual es mostra com va reflectir la premsa, tant local com nacional, l'activitat de Benedetti a la nostra ciutat i l'impacte que va tenir en la vida cultural alacantina.

A més, els plafons expositius es complementen amb quatre vitrines en les quals s'exposen objectes relacionats amb l'escriptor, entre els quals podem destacar llibres dedicats o les cartes que va intercanviar amb Rafael González, la persona que el va posar inicialment en contacte amb la Universitat d'Alacant.

A l'exposició també hi ha dues pantalles en les quals es podran veure dos documentals realitzats pel Taller d'Imatge de la Universitat d'Alacant que recullen diversos moments de les seues visites a la nostra ciutat.

Finalment, l'exposició mostra l'activitat entorn del llegat que Benedetti va deixar a la nostra Universitat, tant la tasca del Centre d'Estudis Iberoamericans que porta el seu nom, com l’atenció a la seua biblioteca madrilenya, la biblioteca de l'exili, que va donar a la nostra universitat, i que està allotjada en el CeMaB a la disposició dels investigadors.

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464