Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • El II Màster d'Interpretació de Guitarra Clàssica d'Alacant

El II Màster d'Interpretació de Guitarra Clàssica d'AlacantEl II Màster d'Interpretació de Guitarra Clàssica d'Alacant


Una ressenya de Misael Barraza Diaz

Són pocs els fenòmens culturals i socials que aconsegueixen introduir noves idees i revolucionar les ja existents a la mateixa vegada. El projecte Màster d'Interpretació de Guitarra Clàssica de la Universitat d'Alacant ho ha fet sobradament a causa dels diversos pilars fonamentals que el sostenen. En l'aspecte artístic i acadèmic, Ignacio Rodes, Malena Durán i Juan Antonio Roche Cárcel han sigut capaços de plantejar i desenvolupar un concepte de màster que fa pràcticament impossible no millorar notòriament com a músic i guitarrista, independentment del lloc en el qual un es trobe en aquests dos mons en arribar a Alacant. En l'àmbit administratiu, Manuel Desantes, Gaspar Mayor i Luis Corno s'encarreguen constantment que els somnis es convertisquen en realitat, que les idees que als simples mortals ens semblen inassolibles, siguen les que –una vegada realitzades– fan a aquest màster diferent de tots els altres.

En una atmosfera de treball intensiu, caracteritzada per la companyonia i el professionalisme tant de mestres com d'alumnes, és on es desenvolupa un dels millors màsters d'interpretació de guitarra clàssica en el món. Tot just en la seua segona edició, ja és mundialment reconegut i valorat gràcies al seu panell docent d'altíssim nivell. Solament en 24 setmanes, els estudiants del màster tenim el privilegi, l'honor i la responsabilitat de treballar amb llegendes de la guitarra clàssica com són David Russell (Escòcia-Espanya) i Manuel Barrueco (Cuba). D'aquesta mateixa talla, comptem amb els professors Ignacio Rodes (Espanya), Roberto Aussel (Argentina), Fabio Zanon (Brasil), Paul O'dette (EUA), Hopkinson Smith (EUA) i Shin-Ichi Fukuda (Japó). A més, comptem amb la presència del reconegut director d'orquestra José de Eusebio (Espanya) i d'un dels pocs experts en neurociència i fisiologia del músic, Victor Candia (Xile). Tots aquests artistes i pedagogs són mundialment reconeguts per les seues respectives trajectòries, ja siga com a músics o pedagogs. No obstant això, una de les qualitats que caracteriza aquest màster és que part del panell docent està sempre canviant, sempre constituït d'artistas del més alt nivell.

Quant als estudiants, el procés per a seleccionar els 14 alumnes de cada edició simbolitza una àrdua tasca per a qui ha de prendre la decisió final. Guitarristes de tot el món audicionen per a formar part d'aquest màster, en el qual es busca els alumnes del més alt nivell. Aquestes condicions porten al fet que el grup d'alumnes seleccionats presente quasi inevitablement diverses característiques: diversitat, originalitat i competència. Són aquests aspectes els que porten a un procés de maduració i desenvolupament guitarrístic que, d'entrada, pot atribuirse al simple fet d'estar en contacte constant amb estudiants de primeríssima qualitat.

El Màster d'Interpretació de Guitarra Clàssica d'Alacant simbolitza un nou bressol de la guitarra clàssica, un lloc on l'escola, la tradició i la modernitat conviuen dins de l'àmbit acadèmic i professional que mereix un instrument com el nostre. El que queda és esperar i veure a on decideixen portar-nos aquells pilars que esmentava abans, aquells somiadors que fan de la nostra devoció la seua convicció i combustible perquè aquest màster continue sent un dels millors del món.

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464