Saltar apartados

Ciències Forenses aplicades a la investigació

A partir del pròxim dilluns 14 i fins al divendres 18 de juliol la Policia Científica, coneguda com el CSI espanyol, prendrà la Universitat d'Alacant, amb la participació de més de 200 estudiants en el curs d'estiu Ciencias forenses aplicadas a la investigación.

Durant 5 jornades els millors especialistes en la matèria, professionals del Cos Nacional de Policia, de l'Institut de Medicina Legal d'Alacant i professors d'UA tractaran temes com l'anàlisi de l'escena del crim, l'alçament del cadàver pel metge forense, les actuacions en grans catàstrofes, proves pericials de balística forense, documentoscòpia, tecnologia de la imatge, informàtica forense, identificació de persones, les anàlisis biològiques o l'entomologia forense (disciplina encarregada de determinar l'interval de temps post mortem amb l'estudi d'elements larvals i insectes).

Un valor afegit al curs és l'exposició itinerant de la Comissaria General de Policia Científica, que romandrà instal·lada al vestíbul del paranimf durant tota la setmana i estarà oberta al públic general fins al divendres 18.

La mostra exposa importants peces del Museu de l'Escola Nacional de Policia d'Àvila i inclou antics teleobjectius, càmeres fotogràfiques, maletins amb eines de treball, una màquina de cerca de petjades, tot inserit en un recorregut històric des dels inicis amb Bertillon fins a l'actualitat. L'exposició inclou imatges de laboratoris de biologia, química o falsedat documental. També s'exposen armes, especialment artesanals, una d'elles intervinguda en una presó, fabricada amb canonades, a més de nombrosos estris que usa la policia científica en les tasques d'identificació, com ara l'equip d'endoscòpia. La mostra inclou un gran panell dedicat a l'11-M, on es recorda la important labor d'aquest cos policial. Entre els elements històrics que els visitants podran gaudir, destaquen armes, documents i elements policials de casos criminals tan cèlebres com l'assassí múltiple José María Jarabo, l'assalt al tren correu d'Andalusia en 1924, el segrest de Melodie Nakachian, etc. A més, l'exposició recull una col·lecció d'armes blanques i de foc, una secció sobre estafes (de l'estampeta al toco-mocho), falsificació de moneda en metàl·lic i paper, uniformes policials espanyols i estrangers, documents antics o un maletí de Bertillón (criminalística).

Des de la Comissaria d'Alacant, afirmen que aquesta exposició és una gran oportunitat perquè "els ciutadans i universitaris puguen acostar-se a conèixer la important labor que policia científica desenvolupa i la seua evolució". La mostra es complementa amb la presència a la façana principal de la Facultat i Dret de la Universitat d'Alacant, del Laboratori d'Actuacions Especials, un camió de grans dimensions que la Comissaria General de Policia Científica desplaça als escenaris en els quals el seu ús és requerit, com en el cas de les grans catàstrofes. L'exposició itinerant i el laboratori mòbil podran visitar-se durant tots els dies del curs.

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464