Saltar apartados

Conjuncions fèrtils

Jardins, Teixits i Paisatges
Gaspar Jaén i Urban
Ed. Servei de Cultura de la Universitat d'Alacant
2013, Alacant


Conjuncions fèrtils


Una crítica de Teresa Costa-Gramunt (publicada el 27/6/2014 al diari 3 de vuit)

Quina bona idea, tècnica, al servei de l’art... Acabo de rebre de mans de l’amic Gaspar Jaén i Urban un CD on hi ha tot el material, textos i imatges, d’una seva exposició d’art plàstic: les paraules dels diversos presentadors de la mostra i la totalitat de l’exposició pròpiament dita, un veritable catàleg que, com els de paper, podré mirar tantes vegades com m’hi senti cridada. Aquest catàleg, doncs, a tots els efectes, ha estat editat pel Servei de Cultura de la Universitat d’Alacant.

L’exposició va tenir lloc a la Universitat d’Alacant el febrer de 2013. Porta per títol Jardins, Teixits i Paisatges, i està constituïda per dibuixos, en realitat, aquarel·les, de Gaspar Jaén i Urban, doctor arquitecte i professor d’aquesta universitat. Carles Cortés Orts, vicerector de Cultura, diu en el seu text que aquests ‘catador’ de formes que és Gaspar Jaén, entén el paisatge com a art, i que l’artista plàstic del qual ara en podem veure l’obra, té els seus orígens en el poeta excel·lent que ens ha ofert més de deu títols.

No és estranya aquesta fèrtil conjunció de poeta-artista plàstic, o artista plàstic-poeta. En el moment d’escriure aquest article en vénen al cap les obres plàstiques, sovint aquarel·les- que Mercè Rodoreda va crear quan va ser a París i escrivia poesia.

A vegades es dóna concordança entre l’expressió plàstica i la literària d’un autor. En aquesta mostra hi ha un quadern, anomenat Quadern de Montevideo, que en realitat és un quadern de quaderns d’altres viatges, en el qual s’intercalen els paisatges convertits en formes, sovint geomètriques o seriades, amb les anotacions el diari de viatge de l’autor, constituint cal·ligrafia i aquarel·les una unitat. Aquesta art combinatòria de text i imatge la practicaven amb mestria els poetes xinesos clàssics, que eren també gran artistes de la cal·ligrafia.

Les obres de Gaspar Jaén: formes geomètriques i estilitzades, responen, a mi em sembla, als moviments de l’ànima, o de la vida espiritual, tal com l’entenia Kandinsky. En aquests moviments de l’ànima hi ha emoció, que s’expressa en la vivacitat d’uns colors combinats amb harmonia.

Aquest poeta-artista manifesta de forma sensible allò que és immaterial, fent bona la tesi humanista de filòsof Henry Corbin: espiritualitzar la matèria, encarnar l’esperit.

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464