Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • 'El final de la Guerra Civil a Alacant. Repressió i Exili'

'El final de la Guerra Civil a Alacant. Repressió i Exili'

Fotografies, vitrines amb objectes i documents històrics conformen l'exposició 'El final de la Guerra Civil a Alacant. Repressió i Exili', una mostra que en aquesta ocassió es podrà vore a Benidorm del 3 al 30 de juliol. Està organitzada per l'Arxiu de la Democràcia de la Universitat d'Alacant, en col·laboració amb la Comissió Cívica d'Alacant per a la Recuperació de la Memòria Històrica.

L'exposició, que es mostrarà a l'Espai d'Art de l'Ajuntament de Benidorm, arreplega els esdeveniments d'aqueix moment històric així com la repressió que va acompanyar a la implantació de la dictadura franquista i l'exili del qual molts alacantins no van tornar. En el mes de març de 1939 la província i la ciutat d'Alacant van tenir un gran protagonisme en els esdeveniments finals de la Guerra Civil espanyola: l'establiment de l'últim govern republicà, presidit per Juan Negrín en el Mitjà Vinalopó, l'eixida de milers de republicans cap a l'exili a bord de diverses embarcacions, especialment el Stanbrook, i la tragèdia ocorreguda en el port alacantí on es van concentrar unes quinze mil persones tot esperant vaixells que els permeteren escapar de la repressió franquista, uns vaixells que no van arribar per la inhibició de les democràcies occidentals.

Després d'uns judicis sumaríssims celebrats sense la menor garantia jurídica, molts van acabar les seues vides davant un escamot d'afusellament, i la majoria, captiva en camps de concentració, en presons superpoblades o realitzant treballs forçats per a la construcció de monuments, pantans i carreteres.

Els que van aconseguir eixir cap a l'exili van haver de refer les seues vides en diversos països i, en molts casos, van seguir lluitant contra el feixisme en la Segona Guerra Mundial: milers d'alacantins es van establir en el Nord d'Àfrica, França, la Unió Soviètica, Mèxic i altres països, i més de dos-cents van ser internats en els camps d'extermini nazis, en els quals la majoria va perir.


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464