Saltar apartados

UN PLAUTE DE LA TERRETA

Miles gloriosus de Plaute.
Producció: Saineters.
Versió i direcció: Tomàs Mestre.
Intèrprets: Tomàs Mestre, Joan Lluís Escoda, Jesús Mora, José Luis Molares, Joan Nave, Roo Castillo, Fran Peris Keito, Sandra Montserrat, Elena Candela.
18 de juliol. Parc Arqueològic l’Alcúdia
II Festival de Teatre Clàssic de l’Alcúdia-UA

UN PLAUTE DE LA TERRETA

Una crítica de Virgilio Tortosa

L'absurda comèdia d’embolics o de situació que va escriure el comediògraf llatí cap al 205 a. C. pren les ruïnes centrals del Parc Arqueològic de l’Alcúdia d'Elx. També coneguda com El soldat fanfarró, en al·lusió al protagonista objecte de la mofa perpètua per part dels qui l’envolten, és representada entre les restes de la civilització que la va produir en versió “casolana” del director Tomàs Mestre. Per a això, el text irreverent de l'autor romà sona “de la terreta”, amb picades d'ullet a la nostra actualitat alacantina, on situa la trama dels successos (Akra Leuka enfront de l'Efes original) per a major goig de l'espectador. La trama gira entorn de l'equívoc del rapte per part del militar fanfarró d'una cortesana atenesa i l'esclau del seu jove promès, el qual, en donar-li la notícia, arriba allotjant-se en la casa veïna i entaula contacte amb la seua enamorada a través d'un forat en la paret, enganyant el soldat fanfarró per a recobrar la seua llibertat i a canvi propinar-li una merescuda pallissa després de caure en la seua treta burleta. Tots els ingredients del divertiment estan posats en una comèdia arxirepresentada al llarg de la història. Mestre, per a això, treballa elements pròxims de la nostra cultura respectant situacions, trama i prototips, però sonant amb un valencià de la terreta per a accentuar complicitats amb l'espectador i potenciar el divertiment. Una actuació notable de l'ampli elenc actoral que juga amb les situacions i genera entre el públic brots continus d'humor. L'escenografia és senzilla simulant les dues cases aparellades objecte de l'embolic però efectives per a la situació. Potser hauria faltat més resolució espacial en l'apropiació del dificultós espai escènic de les ruïnes romanes on van actuar però en tot cas coherent amb un muntatge ben resolt. La il·luminació també correcta remarcant tons en la progressió del conflicte. Tomàs Mestre dirigeix amb correcció suficient el total de l'espectacle encara que s'aprecia que el seu involucració actoral impedeix una mirada de conjunt més ambiciosa en l'ampli elenc. Amb tot, trau punta en accents i caracterització a un vell veí anomenat Periplectomen, als esclaus amb caracteritzacions quasi de la comèdia de l'art i sempre vorejant l'espantall, les dames i acompanyants, entre elles el prototip que construeix una de les esclaves (Elena Candela) a l’estil Gracita Morales, una miqueta passada de rosca amb el forcejament de la veu. La parella ambigua representada pel mariner i el seu acompanyant és d'allò més genuí i absurd de l'espectacle provocant rialles contínues en les graderies. Mestre reencarnant el militar fanfarró ho fa carregant les tintes amb un histrionisme que domina i de l qual ix airós. En tot cas, un espectacle amb enginy i ritme ben perpetrat en l’embastament de les diferents escenes.

Una proposta que aconsegueix el seu objectiu i genera la hilaritat contínua entre el públic. L'esperit originari transgressor del comediògraf llatí es veu extrapolat a la nit il·licitana amb suficiència, fent les delícies d'un públic que va aplaudir i va riure les ocurrències. Sens dubte la proposta que més espectadors ha congregat el festival i la més reeixida fins avui en tots els aspectes.

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464