Saltar apartados

La invisibilidad històrica de dones influents

El Centre d'Estudis de la Dona de la UA (CED) participa en el projecte europeu Grundtvig, que té l'objectiu de rescatar de la invisibilitat històrica dones que van ser influents en la societat dels segles XVIII, XIX i XX i que, malgrat els seus esforços, no han rebut reconeixement, no són recordades ni han sigut estudiades.

Com a part d'aquest projecte, la UA presenta l'exposició "Spanish women on the rise. Unlearned lesson" (Dones espanyoles en el desenvolupament. Lliçons no apreses), que estarà oberta al públic, a l'aulari II, fins al 14 de setembre.

Aquesta mostra té com a protagonistes 25 dones, entre les quals hi ha María Telo (1915-2014), qui, amb el seu treball, va aconseguir que les dones espanyoles tingueren personalitat jurídica a partir dels anys 70 del segle XX amb la reforma d'un injust codi civil.

En el projecte Grundtvig, que promou la Universitat d'Ulm (Alemanya) amb la Universitat d'Alacant, participen a més institucions de Polònia, Àustria i Itàlia. Segons assegura la directora del CED, Nieves Montesinos, "els objectius principals són afavorir la comprensió transnacional, a homes i dones d'avui, d'aquestes dones pioneres en el seu moment, que es van comprometre amb processos d'igualtat de gènere i igualtat d'oportunitats".

Proyecto Grundtvig

Les dones no sempre han tingut dret a participar en les eleccions polítiques, ni a escollir els estudis necessaris per a tenir la professió desitjada o aprendre un ofici. En molts països no va ser fins a principis del segle XX que van poder estudiar, tenir un treball o un compte bancari separat. La igualtat de gènere s'ha introduït en la constitució de cada país en diferents moments, però sempre tard.

Aquest projecte vol donar conèixer les lliçons no apreses que a penes s'ensenyen en escoles o universitats, però que, no obstant això, han contribuït al desenvolupament de la societat del segle XIX al XX. Grups associats de l'est, oest i sud d'Europa aprendran les condicions històriques i socials de la vida de les dones durant aquest període, amb l'objectiu d'identificar, seleccionar i donar a conèixer dones que, per la seua intel·ligència o per no haver-se deixat dissuadir per normes socials, van contribuir significativament a transformar la mentalitat de la societat en termes d'igualtat entre homes i dones en l'esfera política, científica, educativa o artística, entre altres àmbits.

Amb mètodes d'aprenentatge actius, que inclouen les TIC, i a partir de la motivació personal en el projecte, els participants, dones i homes, descobreixen i descriuen dones amb personalitats fortes, que van lluitar pels drets de les dones i la igualtat de gènere. Els resultats dels grups socis seran la base per a fer comparacions, a fi de mostrar les similituds i diferències en els drets i la situació de les dones en els diversos països.

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464