Saltar apartados

Roís de Corella: íntim i en profunditat

Un Joan Roís de Corella personal, íntim, amb una agitada vida social i, sobre tot, amb una obra de molta qualitat, refinada i poc coneguda en l’actualitat. Per a actualitzar la seua creació i perfil social i amb la finalitat de donar-los vigència a l’actualitat, les jornades organitzades per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana amb la col•laboració de les Universitats d’Alacant i de València van reunir el dies 4, 5 i 6 de novembre les ponències de quatre escriptors i estudiosos del cavaller i poeta del Segle XV.

El Centre Cultural La Nau, a València, va acollir les conferències “L’estil és l’autor: Les unitats estilístiques de Joan Roís de Corella”, de Josep Guia, i ‘”Humanisme i escriptura en Roís de Corella”, de Carles Garriga, el dies 4 i 5 de novembre.
Tots dos conferenciants van aprofundir en el temes centrals de les seues recerques, però van oferir un punt comú: la figura humana i social de Roís de Corella. De refinat estil, íntim i pròxim, Roís de Corella va recobrar vigència amb les paraules de Guia i Garriga entre el públic que va assistir, principalment de perfil universitari, encara que també hi hagué públic extern a la universitat.

A Alacant, les conferències realitzades per Jordi Oviedo i Abel Soler van estar programades el dia 6 de novembre, al Centre d’Estudis Iberoamericans Mario Benedetti, de matí, i a la Seu Ciutat d’Alacant, de vesprada, respectivament.
Des d’una de les obres més conegudes de Roís de Corella, ‘Lo Cartoixà’, Oviedo va expressar la imatge refinada i culta que manifesta l’escriptor del Segle XV en la adaptació que fa de l’obra de Ludolph de Saxònia. Una adaptació, cal concretar, feta tant sobre el contingut, on Roís de Corella fa i desfà com considera, com sobre l’estil, portant el text a un refinament culte propis de la seua època.

La seua vida, les relacions socials i amoroses, el tractament de la seua dona i fills i les pressions fetes des del clergat van mostrar el Roís de Corella més íntim, una biografia completa i analitzada en el seu context històric. Abel Soler, que recentment ha publicat el llibre Joan Roís de Corella (1435-1497). Síntesi biogràfica i aportació documental, va aproximar al públic alacantí el perfil més personal de l’escriptor valencià del Segle XV, on va destacar l’esforç per mantenir un estil de vida propi i dedicar a l’escriptura a pesar de la contrarietat del seu entorn.

El cicle de conferències sobre Roís de Corella ha estat, en definitiva, una manera d’aproximar aquest autor del Segle XV a l’actualitat, mostrant-lo al nivell d’altres que hi tenen més repercussió com Joanot Martorell o Ausiàs March, i donant-li, amb açò, la vigència que mereix seguint l’estela de la Acadèmica Valenciana de la Llengua, que va anomenar Corella Escriptor de l’Any 2013.

Fitxer adjunt: Cartell de les jornades

Fitxer adjunt: Conferència a Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464