Saltar apartados

Poesia, música i pàtria

Poemes patriòtics, recital oferit per Núria Feliu i Mestres, acompanyada pel quartet Mare Nostrum de la Universitat d'Alacant. Celebrat a la sala El Cub del MUA, el 2 de febrer de 2015

«Poesia, música i pàtria», una ressenya de Sara J. Trigueros

El passat 2 de febrer ens concentràvem a la sala El Cub del MUA amb dos motius: la inauguració de l'exposició Temps de guerra (1936-39) i l'actuació a cavall entre la lectura poètica i el concert que a continuació va oferir l'actriu i cantant Núria Feliu, juntament amb el quartet Mare Nostrum, format per Carolina Martínez Báez-Otermín (violí), Amelia García Gutiérrez (violí), Ígor Kovaltxuk (viola) i Pedro Bonilla García (violoncello). Amb ells es donava per inaugurada l'agenda cultural per a aquest segon quadrimestre.

La cantant catalana va presentar el repertori musical i literari com un conjunt d'obres en defensa de la cultura en català. Poemes patriòtics va ser també el títol d'un disc que veia la llum el 2013 i en el qual Núria Feliu posava veu i dicció a vint-i-un poemes que serveixen, al mateix temps, de mostra de la millor poesia catalana i de declaració d'intencions d'una col·lectivitat agermanada en poble. El recital que ens reunia al MUA a representants de la cultura i aficionats no ha sigut sinó un més de la llarga llista dels que vénen servint de presentació del disc des d'abril de 2013.

Com en aquells primers recitals, la música va ser un element amb molt de pes entre els poemes. El quartet Mare Nostrum es va encarregar en aquesta ocasió d'acompanyar el recital amb cançons populars, i donar-los un color diferent en interpretar les peces amb una instrumentació diferent de l'habitual. Els quatre músics ens van fer partícips de la seua compenetració a l'escenari, i l'única nota amarga va ser la precipitació de les entrades, que la majoria de les vegades tenien lloc sense esperar massa que els aplaudiments s'apagaren, cosa que esguerrava part de l'audició. D'altra banda, especialment emotiva va ser la interpretació del Cant dels ocells, si bé menys original des que Pau Casals ens va acostumar a escoltar-la interpretada per un violoncel.

Tornant al programa oferit per Núria Feliu, sense arribar a estar format pels vint-i-un poemes del disc, va exhibir un bon nombre dels poemes que hi apareixen. Els poemes escollits, des de l'adaptació d’El clar país de Jacques Brel fins al reconegut Asumiràs la veu d'un poble de Vicent Andrés Estellés que va tancar el recital, van mantenir un públic escàs atent als moviments de l'actriu, l'emoció de la qual anava visiblement in crescendo a mesura que els poemes se succeïen. A tall d'exemple, ja prop del final, ens va convidar a acompanyar-la en un salmòdic El meu poble i jo, com a avantsala de la recta final en la qual el públic no es va poder estar d’alçar-se dels seients per a oferir major calidesa a l'acollida de l'espectacle.

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464