Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • El rector inaugura 'Llapis, paper i bombes' a Ontinyent

El rector inaugura 'Llapis, paper i bombes' a Ontinyent

El rector de la Universitat d'Alacant, Manuel Palomar, i l'alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, inauguraren dilluns que ve 9 de març, a les 13 hores, l'exposició de la Universitat d'Alacant «Llapis, paper i bombes. 1936-1939», al Museu Arqueològic d’Ontinyent i la Vall d'Albaida (MAOVA).

La mostra, que estarà oberta al públic fins al fins al 31 de març, està integrada per un centenar de dibuixos realitzats pels xiquets i xiquetes que van ser evacuats a diversos llocs d'Europa durant la Guerra Civil Espanyola, on van ser atesos i van rebre formació en colònies segures. Durant la seua estada, els menuts van plasmar les seues colpidores experiències de la guerra en dibuixos que van crear en paper amb llapis de colors.

La Universitat d'Alacant ha aconseguit reunir en una única mostra aquests dibuixos que es trobaven dipositats en diverses institucions com la Biblioteca Nacional o les universitats de Califòrnia de Sant Diego i Columbia de Nova York. També s'hi han inclòs dibuixos fets pels xiquets i xiquetes que van ser evacuats a Rússia, cedits per a aquesta ocasió per l'Associació Arxiu Guerra i Exili i pel Centre Espanyol de Moscou.

L'exposició està integrada també per fotografies i cartells de l'època pertanyents al Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca i inclou una banda sonora creada especialment per a aquesta mostra pel músic italià Giovanni Alberto Croatto.

Tres seccions configuren el recorregut expositiu. Una primera part integra els dibuixos relacionats amb tres escenaris de la Guerra Civil: el bombardeig de Madrid, d'on procedien molts dels xiquets, el bombardeig de Port Bou, origen dels xiquets evacuats a les colònies del sud de França, i la batalla de Terol, com una esperança per als republicans. La segona secció de la mostra inclou dibuixos relacionats amb la vida a les colònies, i una última part conté dibuixos relacionats amb l'evacuació des del seu lloc de residència a les colònies. Juntament amb la Universitat d'Alacant han coordinat la mostra un grup de professors d'Història d'instituts d'ensenyament secundari d'Alacant, entre els quals hi ha José Antonio Fernández, Ramón Galdrán, Remedios Izquierdo, Carlos Salinas i Teresa Sanz.

El MUA (Museu de la Universitat d'Alacant) també ha editat una guia didàctica per a alumnes i professors i un quadern didàctic en versió valenciana i castellana.

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464