Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • Les indústries alcoiana i eldense protagonistes d'una exposició

Les indústries alcoiana i eldense protagonistes d'una exposició

A Europa nombroses regions han vist com les seues indústries tradicionals han desaparegut o han entrat en un profund procés de declivi. Açò s'ha traduït en el tancament de nombroses empreses, en la desaparició de molts llocs de treball, d'alguns antics oficis, en l'empitjorament de les condicions de treball, en una radical transformació del territori, etc… Quin impacte ha tingut açò sobre les identitats dels ciutadans europeus?

Aquesta qüestió ha sigut el fil conductor d'una recerca realitzada en diverses regions industrials europees finançada per la Unió Europea i que es mostra en una exposició en la Sala Trànsit de l'Aulari II amb el nom d'Alcoi i Elda: Vides i identitats europees en transformació. Romandrà en la sala fins al 25 de març.

El projecte SPHERE ha seleccionat sis regions europees que es troben en diferents etapes del procés de desindustrialització i/o reestructuració de les seues economies i que es caracteritzen pel clar predomini d'una activitat econòmica: la indústria del tèxtil a Alcoi i la indústria del calçat a Elda; les mines del sud de Yorkshire al nord d'Anglaterra, prop de Sheffield, Manchester i Liverpool; les mines i les indústries de l'acer a la regió d'Alta Silesia (Katowice) al sud de Polònia; la indústria del metall i del ferro a la regió Nuremberg al sud d'Alemanya; la indústria del metall i paperera a la regió de CorbeilEssonnes-Évry al sud-est de París; i la zona minera de la província turca de Zonguldak, al Mar Negre.

Finançat pel VII Programa Marque de la Unió Europea, aquest projecte ha sigut realitzat per les següents universitats i centres europeus: Middle East Technical University (METU, Turquia); Working Lives Research Institute de la London Metropolitan University (Gran Bretanya i França); Institut fur Arbeitmarkt und Berufsforchung (IAB, Alemanya); Uniwersytet Slaski (Polònia). Els investigadors de l'equip espanyol van ser: María Arnal, Arturo Lahera Sánchez, Juan Carlos Revilla (coordinador) i Francisco José Tovar (Universitat Complutense de Madrid), i Carlos de Castro (Universitat de Múrcia).

També ha comptat amb la participació dels ciutadans d'Elda i Alcoi que han col·laborat desinteressadament en aquesta recerca, a més a les diferents associacions i institucions que han fet possible aquesta exposició. En concret, d'Elda: Museu del Calçat d'Elda, Ajuntament d'Elda, CEFIRE, Komfort Spain (Kurhapies), FICIA, CCOO, UGT, La Vall d'Elda, Diari Informacions, Comparsa Zíngaros, Mosaic, i personalment a Juan Carlos Pérez (periodista), Ramón d'Haro i Pedro Creues (fotògrafs). I d'Alcoi: Centre Explora, Ajuntament d'Alcoi, Agrupació Empresarial Tèxtil Alcoiana, CCOO, Associació de Sant Jordi, Centre Cultural Ovidi Montllor, Filà Navarros, i personalment a Natxo Lara (periodista), Sandra Obiol (investigadora col·laboradora), Susana Pla (fotògrafa), Rafael *ebastiá i Georgina Blanes. En memòria i record de John Kirk, investigador del WLRI (1953-2010), professor emèrit del WLRI, London Metropolitan University i inspirador del projecte.

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464