Saltar apartados

Víctima o botxí?

Retrato en rojo, de Diego Juan.
Intèrprets: Irene Coloma i José Luis Alonso
Producció: Almadraba Teatro.
Direcció: Diego Juan

Representada el 3 de març al Paranimf de la Universitat d'Alacant

"Víctima o botxí?", crítica teatral de Benito Elías García

De dues maneres es pot assistir al thriller que proposa Almadraba Teatro: oblidant que l'espectacle adapta una pel·lícula, l'excessiva Hard candy, o recordant en tot moment les invasives sensacions que ofereix. Es tracta d'un film canadenc que instil·la una poderosa toxicitat moral, fins al punt que aconsegueix que empatitzem amb els botxins. L'argument no és apte per a sensibilitats fràgils: una adolescent, Hayley, decideix seduir en un xat un fotògraf, Jeff, i després d'una cita acaba a casa d'ell. Una vegada allí, el droga i li exigeix que li desvele on oculta proves fotogràfiques de la seua activitat pedòfila, perquè Hayley està convençuda que és un pederasta. La jove necessita augmentar la pressió física i psíquica sobre el suposat pedòfil fins que la situació, com es podia esperar, s'extralimita. La pel·lícula genera amb mestratge una tensió inoblidable i desemboca en un final inesperat que sacseja la consciència de qualsevol benpensant.

Començant per la posició de qui s'oblida de la pel·lícula, és just felicitar Diego Juan per haver dirigit amb lucidesa Retrato en rojo. Genera una obra potent en la qual dos bons actors, que encarnen Vero i Juan, representen el binomi mortal. Excel·lents resulten la dicció i el joc de papers d'Irene Coloma (Vero), la qual transita de manera brusca i brillant des del rol de xiqueta submisa i poqueta cosa del començament a la sàdica que droga i lliga el fotògraf per a extorquir-lo. Els actors van intercanviant amb un ritme frenètic acusacions i sospites, i el públic va copsant atònit com s'introdueixen certes ironies rutilants que inciten a riure, malgrat la repulsió que implica la temàtica.

Els ajuda una il·luminació elegida sàviament i un encertat joc de clarobscurs. La llum es torna tènue durant les transicions i roja per als moments de màxima agressivitat. La música també acompanya, encara que menys del que seria aconsellable, sobretot després d'haver escoltat la genial selecció de la desenfrenada Breezelocks d’Alt-J per a posar so a l'efecte de la droga en Juan. En alguna ocasió, però, s'aprecia un silenci estranyament prolongat que, així i tot, no impedeix que l'espectador s'enganxe a la tensió frenètica de l'acció i del diàleg oposat.

Pel que fa a l'espai, en destaca la versatilitat: pràcticament tot passa a casa del fotògraf, on el mobiliari està disposat hàbilment i sap transformar-se per a revelar caixes fortes o improvisar una llarga taula d'operacions per a una de les sàdiques intervencions de Vero.

Examinem ara l'obra com a adaptació. S'ha decidit reordenar motius de la trama de la pel·lícula, en la qual no sabem fins al final quin grau de culpabilitat té cadascun dels dos implicats. Com a resultat, el film provoca que empatitzem amb el fotògraf raptat fins a tal punt, que ens sorprenem a nosaltres mateixos. Però l'adaptació deixa al descobert abans alguns detalls clau que, a parer meu, fan minvar el potent efecte d'empatia de la pel·lícula. Això podria jugar en contra de l'obra que, tot i això, ix airosa amb la introducció de monòlegs i diàlegs que detallen altres aspectes de l’espinosa problemàtica abordada i, per tant, l'espectador pot deixar de banda l’excel·lent record del text original per a divertir-se, reflexionar i regirar-se davant del sàdic espectacle alliçonador que ens té preparat Almadraba Teatro.

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464