Saltar apartados

Alienació, 'lokura' i terreta

Lokes de Poquelín Teatre.
Interpretació: Noelia Simó i Almudena Climent.
Text: traducció i adaptació del text Locas de José Pascual Abellán.
Direcció: Pilar Martín Arévalo.

Representada el 22 d'abril de 2015 al Col·legi Major de la Universitat d'Alacant.

Crítica d'Alberto Albert Alonso

Alienació, "lokura" i terreta

El Col·legi Major de la Universitat d'Alacant va acollir a la companyia teatral de Muro d'Alcoi Poquelín Teatre. Lokes és una adaptació al català del text Lokas de José Pascual Abellán. La posada en escena de la directora, Pilar Martín, respecta l'esperit temàtic, argumental i estructural del text dramàtic original, que proposa l’embogiment de l'individu alienat per la seua societat. L'adaptació al català, des del punt de vista lingüístic, presenta una sèrie de castellanismes i incorreccions gramaticals ja des del propi títol: Lokes i no “boges”, que hauria sigut l'esperat en una traducció adequada. La llengua, s'entén, també està alienada.

Lokes ha sigut definida com una tragicomèdia perquè presenta moments tràgics i moments còmics. La posada en escena respon a açò mitjançant l'ús d'acudits i picades d'ullet que trauen alguna riallada o somriure en l'espectador. Gregoria (Noelia Simó) i Martiri (Almudena Climent) són dues dones que es troben i simpatitzen en la sala d'espera d'un psiquiàtric. Des del principi, tant el vestuari com la força vocal marquen la distinció socioeconòmica entre la una i l'altra. La interpretació de les actrius assumeix la identitat i la caracterització dels personatges malgrat alguns moments de sobreactuació i de descontrol textual.

L'espai escènic està pensat per a sumar-se a la caracterització dels personatges femenins: és Gregoria, alta executiva, qui posseeix una petita taula per a seguir redactant els seus informes, mentre que Martiri, mestressa de casa, es reserva amb la seua bossa en la cadira de la sala d'espera. L'espectador atén a la porta que hi ha en escena, que al final obrirà les possibilitats de l'espai de l'obra, i a la bombeta il·luminada constantment que connota un espai de consultori, de solitud i d'aïllament. Així mateix, el detall de les parets que semblen estar embuatades funciona per a la localització dels personatges en el centre psiquiàtric. La música està perfectament ben escollida: es tracta de la Lux Aeterna de Clint Mansell. Són aquests elements, més que la interpretació, els que mantenen el sentit universal i historicista que dóna José Pascual Abellán al seu text sobre la bogeria com a fruit provocat i condemnat al mateix temps per la societat.

Poquelín Teatre aposta per una adaptació al català de la terreta en la qual la força sorprenent i l'originalitat artística del text d'Abellán no deixen d'estar presents. Lokes és una mostra encapsulada de la societat actual, que és la societat de sempre, en la qual s'activa tot un complex sentimental provocat pel paper i la imatge de l'individu en el seu entorn social: la solitud, la por, la inacceptació, l'obsessió, la invenció, l'alienació, la bogeria. Lokes planteja aquesta visió de la realitat i la teatralitza de tal manera que l'escenificació textual, musical i espacial avantatja a la interpretació.

El públic, no obstant açò, va respondre amb un aplaudiment total i un pati de butaques en peus, que són resultat de la força sorprenent del desenllaç de l'obra, pel català de la terreta, que ens és més familiar, i, sense cap dubte, per la catarsi ben mesurada de veure fora de nosaltres el que amb seguretat portem dins.

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464