Saltar apartados

CONÈIXER-NOS

La pols de Llàtzer Garcia.
Producció executiva: Roser Blanch.
Coproducció: Nau Ivanov i FlyHard Produccions S.L.
Interpretació: Guillem Motos, Laura López, Marta Aran.
Text i direcció: Llàtzer Garcia.
Escenografia i vestuari: Marta Soto.
Música: The New Raemon.

Representada el 25 de març de 2015 al Col·legi Major de la Universitat d'Alacant.

"CONÈIXER-NOS", crítica d’Albert Alonso

La Companyia Arcàdia arribà al Col·legi Major de la Universitat d'Alacant amb una proposta commovedora que se suma al teatre contemporani català. La pols, nominada als Premis Butaca per millor text (Llàzter Garcia) i millor actriu (Laura López), fa un any que està en escena i convida l'espectador a seure prop del teatre més pur. El públic és testimoni de la representació des d'un lloc privilegiat perquè comparteix escenari amb els actors, als quals observa, escolta i sent, i que podria tocar si estirara el braç, com si es tractara d'una classe d'interpretació actoral.

El text de Llàzter Garcia ens acosta a l'interior d'una família i, més concret, a l'interior de tres personatges protagonistes: Jacob (Guillem Motos), Ruth (Laura López) i Alba (Marta Aran). L'espai també es redueix de la totalitat d'una casa a un saló decorat austerament però amb una escenografia pensada i mesurada. «El pare s’ha mort»: d'ací parteix tot el text teatral i funciona com a indagació interpersonal i intrapersonal; es desplega tot un entramat psicològic al qual accedim privilegiadament i que, per empatia i contemporaneïtat, ens acosta a la realitat social més immediata de qualsevol família. La pols, des del teatre, ens explica a tots nosaltres la descoberta del nebulós món psicològic de l'ésser humà: els seus dubtes, les seues despreocupacions, els seus temors, les seues contradiccions, els seus desitjos i manies, etc.

Amb una interessant paradoxa, tota aquesta impossibilitat de comunicació i expressió es planteja des de l'expressivitat del teatre. És un repte assolit per part de tota la posada en escena. La música (The New Raemon) es vincula als personatges perquè, parlant d’ells, es pot aprofundir en els seus pensaments. El vestuari és senzill, ajustat i sense cap tipus d'impressions o colors cridaners, de manera que tota l'atenció es dirigeix cap a la interpretació vocal, gestual i corporal. Els actors es mouen en un espai que dominen. Tots els objectes teatrals, sense excepció, són usats motivadament en algun moment; així, l'espectador coneix millor l'espai actoral i s’hi relaciona teatralment. La pols és l'espai per a la intimitat en tots els sentits.

La pols, amb tocs d'humor, acudits i somriures, no busca jutjar, sinó més aviat comprendre per què a voltes actuem de la manera en què ho fem. Busca la comprensió de l'ésser humà, no solament del món adolescent i juvenil. La pols agita i mou sense donar una solució. O tal vegada sí: si volem explicar-nos, haurem de autoreconèixer-nos. Com diu Ruth, la germana de Jacob, «les copes tapaven, les copes tapaven, les copes tapaven». El mèrit d'aquests premis es queda en el públic. Dins està l'interior, està "la pols", que cal conèixer i netejar.

El actors han polit i treballat el text. La proximitat a l'escenari compartit és tant física com sensible perquè els actors convencen i emocionen. Hi ha obres en les quals l'espectador torna a casa recordant parlaments, gestos o imatges mentals que construeixen els actors i que l'espectador pot veure. Vol dir que hi ha hagut teatre. Aquest és el cas.

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464