Saltar apartados

Crítica de 'Rebel sense causa'

FITXA TÈCNICA
Títol: Rebel sense causa
Actors: James Dean, Natalie Wood, Sal Mineo, Jim Backus, Ann Dauren, Corey Allen,William Hopper, Edward Platt, Nick Adams, Dennis Hopper.
Gènere: Drama.
Director: Nicholas Ray.
Escriptor: Stewart Stern, Irving Shulman (Argument: Nicholas Ray).
Productor: Warner Bros. Pictures.
Música: Leonard Rosenman.
Fotografia: Ernest Haller.
País: Estats Units.
Any: 1955.
Durada: 111 min.

UN GEGANT FUGAÇ CONVERTIT EN MITE ETERN

Crítica de José Manuel Payá

A James Dean sempre li van agradar els cotxes, fins i tot va arribar a gravar una campanya per a fomentar la prudència al volant. Quan va acabar el rodatge de Gegant es va comprar un esplèndid Porsche Spyder 550, i el 30 de setembre de 1955 va eixir cap a San Francisco per a participar en una competició. Després d'una posada a punt, Dean va decidir donar unes voltes amb el cotxe per a provar-lo. Al cap de pocs quilòmetres, un Ford va aparèixer a gran velocitat i els dos van xocar: el tràgic resultat va ser la mort de Dean, que de tots els implicats seria l’única que perdria la vida. Tenia vint-i-quatre anys. Es va convertir en llegenda.

Quan parlem de James Dean molts cometem l'error d'encasellar-lo com una persona rebel i insolent, amb un aspecte atractiu però agressiu, amb aquella rabiosa joventut com a carta de presentació. Però la veritat és que l'actor poc tenia a veure amb els personatges que interpretava en pantalla. El que succeeix és que considerant les rocambolesques circumstàncies de la seua mort, el seu aspecte descarat i els rols que el van encastellar dins del món del cel·luloide, el mite es va forjar pràcticament tot sol.

La pel·lícula que ens ocupa ve precisament a servir d'exemple a l'asseveració anterior, ja que probablement és un dels papers més coneguts de l'artista i dels que van ajudar a definir aquella imatge de rebel·lia que acabaria caracteritzant el seu record i constituir la seua figura per a l'eternitat.

James Dean interpreta Jimmy Stark, un adolescent de complicada conducta llançat a un món que li provoca confusió i maldecaps. D'aquesta manera, l’incorregible xic es veurà implicat en tota classe de problemes que comportaran més d'una molèstia als seus, els quals es veuen forçats a viure en diferents ciutats per a escapar del que el jove Jimmy va deixant al seu pas. És en una d'aquestes destinacions on el nostre protagonista coneixerà John "Plató" Crawford (Sal Mineo), amb qui compartirà una admiració recíproca, i Judy (Natalie Wood), amb qui tindrà alguna cosa més que amistat.

De la pel·lícula, a més de l'esplèndida interpretació de Dean, cal destacar-ne diversos factors, com el bon treball de Nicholas Ray darrere de la càmera que, juntament amb la feina d'Ernest Haller en l'apartat de fotografia ens ofereixen un acabat visual immillorable com –per posar un exemple– testifiquen les impressionantment escenes de nit. A millorar el conjunt contribueix la vibrant batuta de Leonard Rosenman, que ens regala l'oïda amb trepidants composicions que aconsegueixen que l'espectador es convertisca partícip de la trama, com en la superba escena de la carrera en el penya-segat.

En definitiva, Rebel sense causa retrata un James Dean sota la façana que popularment se li ha atribuït com a personalitat pròpia, i que ha quedat com a testimoni del talent d'aquest gran intèrpret i l’ha condemnat, paradoxalment, a ser recordat com un antiheroi que no queda molt lluny de l'arquetip "byronià". Pot ser si no ens haguera deixat en unes circumstàncies tan tristes, James Dean hauria acumulat una àmplia filmografia o potser hauria sigut un d'aquests estels fugaços consumits per la brillantor del seu deixant. El cas és que, per bé o per mal, la seua curta però intensa incursió en la indústria dels somnis ens ha deixat gravada a les retines la seua imatge com una icona de joventut radiant i rebel·lia incontrolada, com un modern Don Juan amb una breu passejada pel món material, però un etern recorregut pels immensos terrenys de l'imaginari col·lectiu.

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464