Saltar apartados

75 ANIVERSARI HOSPITAL SUEC-NORUEC. ALCOI

La Sala El Cub del Museu de la Universitat d'Alacant (MUA) acull, des d'aquest dijous i fins al 21 d'octubre, l'exposició l'Hospital Suec-Noruec a Alcoi, del pintor Antoni Miró. La UA s'uneix així a la celebració del 75 aniversari d'aquesta iniciativa humanitària que representa tot un exemple de solidaritat internacional. La mostra que serà inaugurada a les 19.30 hores pel rector, Manuel Palomar, i pel seu autor.

La mostra consta de dues parts diferenciades: una primera, integrada per panells explicatius sobre la història de l'Hospital Suec-Noruec i la gesta de solidaritat amb el poble espanyol que van tenir els ciutadans de Suècia i de Noruega durant la passada guerra civil; i una segona part amb 43 obres d'Antoni Miró en les quals l'artista recrea amb grafia digital fotografies de diversos moments històrics de l'Hospital Suec-Noruec.

Gràcies a les aportacions dels ciutadans suecs i noruecs un grup de metges i infermeres van establir un hospital de sang a Alcoi en plena Guerra Civil per atendre als ferits del conflicte. L'hospital, muntat en l'edifici de l'Escola Industrial d'Alcoi, es va inaugurar el dia 25 d'abril de 1937 i, durant la seua estada els sanitaris escandinaus van realitzar centenars d'operacions quirúrgiques, la majoria ocasionades per ferides d'arma de foc, que van salvar moltes vides.

Quan va finalitzar el compromís de col·laboració els escandinaus van tornar als seus països. A partir del dia 20 de setembre de 1938 Alcoi va començar a ser bombardejat per l'aviació italiana. En finalitzar la guerra l'edifici hospitalari va reobrir les seues portes, aquesta vegada com a presó (Presó del Generalísimo), que va albergar en els seus soterranis centenars de presos polítics.

Fitxer adjunt: Obra d''Antoni Miró


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464