Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • Ciència i Cultura en la Guerra. L'Institut d'Estudis Valencians 1937-1938

Ciència i Cultura en la Guerra. L'Institut d'Estudis Valencians 1937-1938

La Sala Aifos acull des del 21 de setembre al 30 d'octubre l'exposició 'Ciència i Cultura en la Guerra. L'Institut d'Estudis Valencians 1937–1938' organitzada pel Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València i l’Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero, amb la col·laboració de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, el SANISOC (Grup d’investigacció Sanitat, Història i Societat) i l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, icomissariada per Francesc Pérez Moragón i Edelmir Galdón Casanoves.

El projecte planteja com a objectiu principal recuperar la labor d'aquesta institució, que va suposar un dels projectes més ambiciosos per a l'impuls de la ciència i la cultura valenciana. Reuneix alguns dels documents, actes i imatges que van configurar aquell moment històric, tot açò gràcies a préstecs de centres com la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu, el Museu de Prehistòria de València, l'Arxiu de la Diputació de València, la Biblioteca Històrica de la Universitat de València, la Fundació Carles Salvador de Benassal (Castelló) i diferents aportacions de col·leccions privades com la de la família de Roberto Feo i Bosch Morata.

L'Institut d'Estudis Valencians, que va actuar en unes circumstàncies extraordinàries entre 1937 i 1938, va ser un ambiciós projecte que va implicar un repte per a la reorganització de la ciència i la cultura valencianes. Va ser creat per iniciativa de Francesc Bosch Morata, conseller de Cultura del Consell Provincial de València —organisme que substituïa a la Diputació Provincial—, on representava el Partit Valencianista d'Esquerra, i va comptar com a primer president amb José Puche Álvarez, rector de la Universitat de València.

Seguint el model de l'Institut Estudis Catalans, amb el qual va establir relacions, l'IEV volia reunir en les seues seccions les diverses branques del coneiximent. Per a açò van participar especialistes de tendències polítiques molt diverses, que en alguns casos estaven frontalment oposades: entre la dreta que després seria franquista, el comunisme o el sindicalisme llibertari. Com a resultat de l'esforç per estudiar i potenciar la identitat i el coneixement, les quatre seccions que formaven l'Institut van ser: Historicoarqueològica, Filològica, Ciències i Estudis Econòmics.

Des de l'Institut es van llançar projectes d'infraestructura cultural d'un ampli abast que tardarien molts anys a realitzar-se, entre els quals destaquen la Biblioteca del País Valencià, el Museu de Ciències Naturals o la instal·lació adequada de l'Arxiu del Regne de València. Aquesta exposició reuneix alguns dels documents i imatges que van configurar aquell moment.

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464