Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • Misteris de la Sabana i Insectes: un microcosmos de formes i colors

Misteris de la Sabana i Insectes: un microcosmos de formes i colors

La Seu de La Nucia acull del 25 de setembre al 16 de novembre dues noves exposicions de la mà del Centre Iberoamericà de la Biodiversitat de la UA (CIBIO): Misteris de la Sabana i Insectes: un microcosmos de formes i colors. Ambdues exposicions romandran obertes al públic fins al 30 d'abril.

La mostra Misteris de la Sabana pretén donar a conèixer una part de la rica biodiversitat que tanquen les sabanes africanes i que les converteixen en un dels ecosistemes més coneguts i a tenir en compte en les iniciatives de conservació de la naturalesa, segons afirmen els organitzadors. Per a plasmar aquesta realitat, l'exposició aborda la gran biodiversitat africana a través de la seua fauna i vegetació i dedica un apartat als anomenats «Cinc grans»: el lleó, el lleopard, l'elefant, el rinoceront i el búfal, i a la lamentable caça furtiva que encara s'exerceix sobre ells. A més, aquesta interessant exposició s'endinsa en les tribus que habiten la sabana africana, el seu estil de vida, la seua vestimenta, ritus ancestrals, aliments i religió. La mostra finalitza el recorregut expositiu amb un últim apartat dedicat a «les amenaces de la Sabana», on s'adverteix dels perills de la fragmentació del seu ecosistema, la caça il·legal, l'alteració dels seus hàbitats, la sobreexplotació de recursos naturals, el comerç il·legal d'espècies i la més recent aparició d'espècies invasores. Cal recordar que el tràfic il·legal d'espècies mou entre 25.000 i 55.000 milions d'euros anuals en mercats negres de tot el món.

La segona mostra, Insectes: un microcosmos de formes i colors, s'endinsa en com els insectes són capaços d'explotar pràcticament qualsevol tipus de recurs alimentós i en l'important paper que exerceixen els insectes en els ecosistemes, encarregats de labors imprescindibles com la formació i fertilització del sòl, la descomposició de restes animals i vegetals, o la pol·linització de les plantes.

Aquesta exposició inclou fotografies que deixen patent la gran diversitat de formes, colors i comportaments dels insectes, així com els seus codis visuals que representen un vertader sistema de comunicació. El recorregut inclou també els apartats «Al fet que no em veus?» (explica la denominada cripsis- imitació de colors i formes de l'entorn per a escapar dels depredadors); «No em menges» (que aborda el aposematisme- presenten colors cridaners que indiquen toxicitat o perillositat); o «El color de l'atracció», en la qual s'exposen les estratègies d'atracció utilitzades per les plantes amb les seues formes, colors i olors, per a aconseguir la seua pol·linització.

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464