Saltar apartados

Any internacional de la llum i dels sòls

2015 és l'Any Internacional de la Llum i l'Any Internacional dels Sòls i la Universitat d'Alacant ha programat una sèrie d'activitats culturals durant els mesos de novembre i desembre per contribuir a la celebració. Aquesta proposta inclou quatre exposicions, un cicle de conferències i el Primer Certamen d'Experiències Científiques, gràcies a la col·laboració del Vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística, la Facultat de Ciències, l'Escola Politècnica Superior i l'Institut d’ Estudis Catalans.

El dimecres, 4 de novembre, serà inaugurada l'exposició Any Internacional de la Llum a l'edifici d'Òptica de la Facultat de Ciències de la UA, on podrà visitar-se fins al 30 de novembre. Integrada per una sèrie de panells. l'exposició destaca el paper que exerceix la llum i les seves tecnologies en diferents àmbits, així com la seua repercussió tant en la ciència com en la qualitat de vida dels ciutadans. A més, l'exposició ens permet fer-nos una idea de la importància que té la llum en diferents àree com ara la medicina, arquitectura, art, robòtica, energia, comunicacions, relativitat i quàntica, astronomia i holografia.

En aquesta mateixa facultat, i dins de les activitats de Sant Albert Magne, s'exposarà la mostra "Investigadores en la llum i a les tecnologies de la llum", a proposta de la Unitat d'Igualtat de la Universitat d'Alacant, que podrà visitar-se del 23 de novembre al 22 de desembre. Amb aquesta iniciativa, es pretén visibilitzar el treball de les dones dedicades a la ciència i reivindicar el paper que han exercit, especialment en els estudis relatius a la llum.
A més d'aquest vídeo sobre l'exposició, el catedràtic de Física Aplicada de la Universitat d'Alacant, Augusto Beléndez Vázquez, també ha realitzat un altre sobre "La llum que ens envolta". Per a fer-ho, ha comptat amb la col·laboració del Taller d'Imatge i del Servei de Llengües i Cultura de la Universitat d'Alacant.Les conferències continuaran el 12 de novembre a les 12.30 hores amb l'escriptor Ignacio Moreno, qui realitzarà una “Introducció a l'Any Internacional de la llum” (Sala de Juntes de Ciències II); i les 13.00 hores Ramon Lapiedra oferirà la conferència “La llum, causalitat relativista, determinisme i mecànica quàntica: tot està escrit?”

Continuaran les conferències amb el professor Joan Francesc Mira, que impartirà la conferència “El sol i les esferes celestials: camins de llum de Dante al Paradís”, el dia 26 de novembre a les 20.00 hores, a la Sala Altamira de la Seu Ciutat d'Alacant (Ramón y Cajal, 4); i amb l'escriptor valencià Martí Dominguez i la seua xarrada “La llum en la pintura”, l'11 de desembre a les 12.00 hores en el MUA.

Any Internacional dels Sòls

El 20 de desembre de 2013, la 68ª Assemblea General de l'ONU va declarar el 5 de desembre Dia Mundial del Sòl i el 2015 com a Any Internacional dels Sòls. Els sòls sans constitueixen la base per als aliments, combustibles, fibres i productes mèdics, i també són essencials per als nostres ecosistemes, realitzant un paper fonamental en el cicle del carboni, emmagatzemant i filtrant l'aigua, i millorant la resiliència davant inundacions i sequeres. "Avui dia, més de 805 milions de persones sofreixen gana i malnutrició. Atès que una gran part dels nostres aliments depén dels sòls, és fàcil comprendre la importància de mantenir-los sans i productius", afegeix la FAO.

La Sala Trànsit de la Facultat de Ciències II acull del 6 al 30 de novembre una altra mostra Any Internacional dels Sòls , cedida per la Societat Espanyola de la Ciència del Sòl ( SECS) i editada per la Universitat d'Alacant, amb l'objectiu que després viatge pels centres de secundària alacantins. Tracta de donar a conéixer el sòl com a recurs fonamental per a la producció d'aliments, per al manteniment de la biodiversitat i de les condicions de vida. Un recurs, en definitiva, essencial per a la vida sobre la Terra, que hem de conéixer i preservar.

La mostra la formen un conjunt de panells que expliquen les diferents condicions dels sòls forestals, una bona introducció i complement per a la conferència que el 12 de novembre pronunciarà el catedràtic emèrit d'Edafologia i Química Agrícola de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària de la Universitat de Lleida, Jaume Porta.

I Certamen d'Experiències Científiques

La delegació d'Alacant de l'Institut d'Estudis Catalans, juntament amb altres institucions del món acadèmic i cultural, ha convocat aquest certamen, en què equips d'escolars (màxim 6, tutoritzats per professorat) han preparat experiències científiques. Per a aquesta ocasió, la temàtica predominant és la dels Sòls i de la Llum, com correspon als anys internacionals que estem celebrant. El dissabte, 14 de novembre, hi haurà una fira científica la Facultat de Dret, baixos del Paranimf (i aula 9). És una fira oberta i es podran veure experiments molt interessants, fets per alumnat des de primer de primària fins a batxillerat. A les 13.00 hores tindrà lloc l'entrega de diplomes a la Sala de Graus.

Fitxer adjunt: postal_novembre_ciencia

Fitxer adjunt: Experiències científiques


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464