Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • Cartografies silenciades, fins al 28 de febrer en el MUA

Cartografies silenciades, fins al 28 de febrer en el MUA

©Ana Teresa Ortega

Alacant, 11 de febrer de 2016

La Sala Sempere del Museu de la Universitat d'Alacant (MUA) acull del 21 de gener al 28 de febrer l'exposició Cartografies Silenciades, de l'artista Ana Teresa Ortega. La mostra reuneix 61 fotografies i documents cedits per l'Arxiu General Militar d'Àvila relatives als espais més emblemàtics de la repressió franquista durant la guerra civil i la postguerra: camps de concentració, colònies penitenciàries militaritzades i espais on va haver-hi afusellaments massius.


Les fotografies arrepleguen aquests escenaris que van estar oberts des de 1936 a 1962, quan van cessar en la seua activitat. En l'actualitat aquests llocs tenen altres usos i quasi no queden vestigis del que van ser; molts d'ells han desaparegut i en pocs hi ha una placa que els faça memòria.  En les fotografies de la mostra, aquests llocs apareixen avui amb “aparença tranquil·la” i són “silenciosos, com si no hi haguera en ells cap terrible secret per ocultar”, segons escriu sobre l'exposició Miguel Morey.

El projecte artístic d'Ana Teresa Ortega es completa, a manera de contextualització, amb documents d'arxius relatius al funcionament dels camps: el seu reglament, normatives, plànols, mapes, fotografies dels presoners de guerra, etc.


A més, l'exposició anirà acompanyada d'una jornada de conferències “Entre la memòria i la història: reflexions entorn de la repressió durant la guerra civil i la postguerra”. El MUA ha programat una jornada de conferències sobre la Memòria Històrica, que tindrà lloc el 4 de febrer, amb les intervencions de Mirta Núñez, catedràtica d'Història de la Universitat Complutense de Madrid; Miguel Morey, catedràtic de Filosofia de la Universitat de Barcelona; Glicerio Sánchez, catedràtic d'Història de la Universitat d'Alacant; i Miguel Orts, catedràtic d'Història de la Universitat Miguel Hernández.

Vídeo en què es llegeixen noms de represaliats amb imatges actuals dels espais que van acollir els camps de concentració

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464