Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • Els 13 del Sidrón: exposició i conferències al MUA

Els 13 del Sidrón: exposició i conferències al MUA

Los 13 del Sidrón

Alacant, 1 de febrer de 2016

El Museu de la Universitat d'Alacant acull fins al 15 de març l'exposició Los13 del Sidrón, una mostra multidisciplinària que acull reproduccions òssies i peces lítiques originals, panells explicatius i vídeos sobre el jaciment prehistòric trobat en aquesta cova asturiana. A més de la mostra, es duran a terme una sèrie d'activitats complementàries, com les VI Jornadas científicas en Ciencias de la Tierra: Paleantropología, a més d'una sèrie d'activitats didàctiques organitzades per la Facultat de Ciències i el Departament de Ciències de la Terra i del Medi ambient de la UA.

La cova del Sidrón està situada en concejo de Piloña,prop de Borines, a Astúries. En 1994 van ser descoberts, a la seua interior, restes humanes de neandertals. De moment, han sigut exhumats en El Sidrón unes 2.500 restes òssies d'aqueixa espècie i uns 400 artefactes lítics que conformen una singular col·lecció. Aquestes restes van quedar atrapades, després d'una gran tempesta, en una estreta galeria.

La recerca d'aquest jaciment es caracteritza perquè des de la troballa de dues hemimandíbules han sigut trobats restes òssies com que fan d'ella la millor col·lecció de restes neandertals de la península Ibèrica. A més, la recerca duta a terme ha estat caracteritzada per la interdisciplinarietat dels científics que han participat, des d'arqueòlegs, genetistes, antropòlegs, paleontòlegs i geòlegs, entre uns altres. Aquest treball conjunt des de diferents camps de la ciència ha permès descobrir moltíssims detalls d'aquesta comunitat de 13 individus de l'espècie neandertal i ha fet possible que l'equip científic participe en el Projecte Genoma Neanderthal.

La mostra arreplega aquests descobriments i ofereix eines per a conèixer una mica més d'aquesta espècie extinta i del lloc on es van trobar les restes, així com l'apassionant labor investigadora que aquest equip desenvolupa.

Segons explica el professor de Prehistòria de la Universitat d'Oviedo i coordinador del projecte, a més de director de les excavacions, Marco de la Rasilla, la recerca ha posat al descobert una sèrie de dades que clarifiquen algunes coses sobre aquesta espècie extingida del gènere Homo. De la Rasilla destaca que la col·laboració entre diferents branques de la ciència ha suposat un avanç fonamental en la recerca d'aquestes restes.

Entre les curiositats que arreplega la mostra, De la Rasilla destaca la presència d'un individu amb grup  sanguini 0, que els membres d'aquesta comunitat eren destres -excepte un que va canviar la lateralitat perquè estava afectat d'una malaltia dental que li impedia agarrar coses pel costat dret de la boca-. La persona més vella de la comunitat era una dona i pèl-roja, que els menors eren alletats fins als tres anys, entre moltes altres curiositats. A més, les marques a les restes òssies que s'han trobat han permés esbrinar que hi havia pràctiques caníbals.

JORNADES I ACTIVITATS DIDÀCTIQUES  Jornadas de Paleoantropología


Aquesta exposició anirà acompanyada per les VI Jornadas científicas en Ciencias de la Tierra: Paleantropología que es desenvoluparan els dies 16, 17, 23 i 24 de febrer de 2016 al Saló de Graus Alfredo Orts (edifici d'Òptica) de la Universitat d'Alacant. En aquestes jornades intervindran, a més de Marc de la Rasilla, científics com Carles Lalueza Fox ( Inst. Biologia Evolutiva, CSIC-UPF); Juan Carlos Cañaveras (UA); Antonio Roses ( MNCN-CSIC); Antonio Roses ( MNCN-CSIC); Alfonso Arribas (IGME); Alejandro Romero (UA); Joao Zilhao ( ICREA-UB) i Valentín Villaverde (UV).

Igualment, al costat d'aquestes iniciatives s'ha engegat un Programa didàctic en Geologia i Paleoantropologia sobre la mostra. Aquest programa didàctic és una activitat gratuïta dirigida a l'alumnat de secundària que inclou visites guiades a l'exposició Els 13 del Sidrón i al Jardí de Roques de la universitat, així com diversos tallers temàtics sobre Antropologia i Paleontologia.

Les activitats seran de 9.45 a 13.00 hores els dijous 4, 11, 18 i 25 de febrer i 3 i 10 de març de 2016. Per a concertar les cites cal contactar amb els responsables de Didàctica del Museu de la Universitat d'Alacant ( MUA). Telèfons 965 90 9517 / 965 90 9387; didactica.mua@ua.es

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464