Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • Exposició sobre fortins romans en la costa nord d'Alacant a la Sala Aifos

Exposició sobre fortins romans en la costa nord d'Alacant a la Sala Aifos

Romanos contra Romanos

Alacant, 13 de gener de 2016

La sala Aifos mostra fins al mes de febrer una exposició sobre fortins i les guerres civils en el sud-est d'Hispània durant l'època romana.“Romans contra romans. Sertori i les guerres civils en el sud-est d'Hispània” ofereix un recorregut divulgatiu, conformat per panells i un audiovisual, a través dels fortins, les seues fortificacions, la vida quotidiana dels soldats, l'equipament militar descobert en els jaciments, l'acció dels pirates cilicis com a aliats de Sertori i l'important camí del Vinalopó cap al port de Cartago Nova. La mostra es complementa amb les il·lustracions d'Irene Cano, que recreen diferents episodis històrics.

Aquesta exposició mostra els resultats del projecte de recerca "Les petjades de les guerres civils romanes en el sud-est d'Hispània. Conflictes i transformació cultural" desenvolupat per l'Institut Universitari de Recerca en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) de la Universitat d'Alacant, amb finançament del Ministeri d'Economia i Competitivitat.

El projecte ha estudiat la xarxa de fortins o castella construïts pel general romà Sertori entorn de l'any 77 a. de C. en diversos turons de la costa nord alacantina: són els jaciments arqueològics del Tossal de la Cala a Benidorm, Cap Negret a Altea, Penyal d’Ifac a Calp, Punta de la Torre en Moraira-Teulada, Penya de l’Àguila a Dénia i Passet de Segària a Benimeli. La seua missió era vigilar el tràfic de les naus senatorials entre Ebusus, Dianium i Cartago Nova i, si procedia, assaltar-les amb l'ajuda dels seus aliats els pirates cilicis.

En l'elaboració de continguts per a l'exposició han participat els membres de l'equip de recerca Feliciana Sala, Lorenzo Abad, Sonia Bayo, Carolina Doménech Jesús Moratalla i Fernando Prats, de la Universitat d'Alacant, Alfonso Álvarez Ossorio, d'Universitat de Sevilla, i Anna Ronda i Mercedes Botiguer, arqueòlogues de la Fundació Universitària de Recerca Arqueològica l'Alcúdia.

En el mes de febrer la mostra iniciarà la itinerància pels museus i col·leccions museogràfiques locals que han cedit materials arqueològics per al seu estudi: Museogràfica Municipal de Gata de Gorgos, Regidoria de Patrimoni de l'Ajuntament de Benidorm, Fundació Universitària d’Investigació Arqueològica L'Alcúdia, Museu Arqueològic J. M. Soler de Villena, Museu Arqueològic Provincial (MARQ), Museu Arqueològic de Dénia i Museu Arqueològic i Etnogràfic Soler Blasco de Xàbia.

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464