Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • Jornades sobre la influència de Shakespeare en les sèries televisives actuals

Jornades sobre la influència de Shakespeare en les sèries televisives actuals

Alacant, 6 d'octubre de 2016

Com influeix l’obra i la figura del gran escriptor William Shakespeare en les actuals sèries de televisió i en el cine contemporani? Aquest és l’interessant plantejament que s’ha plantjat el Museu de la Universitat d’Alacant (MUA) per a donar forma a unes jornades que reten homenatge a Shakespeare en el IV Centenari del seu traspàs i que connecten la figura i l’obra d’aquest amb el moment actual.

Durant tres dies, 24, 26 i 28 d’octubre, diferents experts analitzaran de forma amena la vigència i la repercussió d’aquesta figura de la literatura universal a través de tres conferències:

 

Les Jornades són gratuïtes, i permeten certificat d'assistència prèvia inscripció en VEU.

 

El món, un escenari. Shakespeare, el guionista invisible

Balló, Jordi
Pérez, Xavier

 

«D’on sorgeix la idea que Shakespeare, avui, escriuria per al cinema o la televisió? Tal vegada de la intuïció col•lectiva, que aquest llibre constata, que en bona part de la ficció audiovisual contemporània persisteix la petja d’un coautor no acreditat, invisible, la influència del qual serpenteja enmolts procediments dramàtics irrenunciables.

Els inicis in media res, la síntesi de tragèdia i comèdia, la dramatització de la natura, els diàlegs adversatius o el paroxisme de la violència són recursos que el teatre de Shakespeare va portar a un grau exquisit de mal•leabilitat. La ficció encara els adopta i els remodela d’una manera particularment insistent, potser perquè en aquests moments s’ha fet més visible que mai una percepció profètica de l’autor d’Al vostre gust: que el món camina cap a una constant autorepresentació. D’aquí l’extrema modernitat del dramaturg. I d’aquí, també, que Jordi Balló i Xavier Pérez s’hi hagin fixat per elaborar el seu darrer llibre.

De Joc de trons a El cavall de Torí, de Funny Games a Breaking Bad, de L’amic de la meva amiga a The Big Bang Theory, entre d’altres, Balló i Pérez salten amb elegància per damunt de les èpoques per identificar les relacions del corpus shakespearià amb els universos narratius de la contemporaneïtat. El món, un escenari ofereix una cosmovisió que va més enllà d’un sol autor per expandir-se en altres direccions a través de formes dramàtiques que perduren.¿Per ventura l’antecedent de moltes metaficcions de Hitchcock, Godard, Almodóvar o Aaron Sorkin no es troba en la play scene de Hamlet? Aquest és l’objectiu del llibre: identificar-nos com a actors i espectadors d’un relat sense fi.»

 

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464