Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • Joan Miquel Oliver entre constel·lacions i nostàlgia. Ressenya de Sara J. Trigueros

Joan Miquel Oliver entre constel·lacions i nostàlgia. Ressenya de Sara J. Trigueros

Alacant, 15 de novembre de 2016

Joan Miquel Oliver UA 2016 8Dins dels actes de commemoració del 9 d'Octubre, Joan Miquel Oliver, el que va ser líder del grup mallorquí Antonia Font, va presentar el dimecres 5 d'octubre en el Paranimf de la UA les cançons del seu últim disc, Pegasus (2015).

 

 

Joan Miquel Oliver entre constel·lacions i nostàlgia


Per Sara J. Trigueros

Joan Miquel Oliver va ser un dels plats forts del programa d’activitats organitzat al voltant de la festivitat del 9 d’octubre. Només unes setmanes abans de concloure la gira de presentació de Pegasus, el seu últim disc en solitari i primer després de la ruptura de la formació mallorquina Antònia Font, el cantautor ens va oferir un llarg concert en format power trio. Els qui vam acudir al Paranimf el 5 d’octubre vam poder delectar-nos escoltant la pràctica totalitat de l’àlbum presentat, a més de cançons ja mítiques de discos anteriors, especialment de «Bombon mallorquí», però també de «Surfistes en càmera lenta», del llançament de la qual s’acompleixen ara deu anys.

Fidel a l’esperit minimalista de Pegasus, el músic va acudir acompanyat per Xarli Oliver a la bateria i per Jaume Manresa al teclat. En la posada en escena, va predominar una base rítmica senzilla i moderada al costat d’una atmosfera de sintetitzadors que abundava en l’aire malenconiós i introspectiu del disc. Joan Miquel Oliver, per la seua banda, es va mostrar una mica cohibit fins a quasi l’equador del concert, on va començar a explicar alguns dels temes des de l’humor que caracteritza les seues lletres. No se li pot augurar un gran futur com a monologuista, però van ser lloables els esforços visibles per amenitzar els interludis. No obstant això, i això sí que va ser una pena, va perdre en diverses ocasions l’oportunitat d’interactuar amb un públic més que disposat a prendre una part activa del concert, com finalment va acabar passant motu propio en «Hansel i Gretel».

Dins de la senzillesa, hi va haver espai per a tímides mostres de bona tècnica musical per part de Joan Miquel Oliver, que no debades va fer d’home orquestra per a l’enregistrament del disc. Van tenir un notable ben ample els cors i el sol de guitarra que va arrancar ovacions en «Mon vegetal». També van estar molt ben jugats els efectes de la pedalera, que al seu torn serveixen per a destacar el bon fer de l’equip de so del Paranimf, molt encertat en les últimes ocasions. Xarli i Jaume van tenir els millors moments individuals en la interpretació de «Molí de vent», però, sobretot, el fet que més va destacar de la nit va ser el bon funcionament com a conjunt.

Tant en els aspectes tècnics com en els humans, la valoració ha de ser necessàriament positiva. La formació es trobava davant un auditori una mica per sota de la meitat de la capacitat, però totalment lliurat. Potser per açò es va establir ràpidament una relació de familiaritat tàcita entre músics i oïdors que va culminar en quatre sol·licitadíssims bisos on Joan Miquel Oliver fins i tot va accedir a tocar una petició del públic, «Emerson Fitipaldi». Ni tan sols en aquest tram final, amb el cansament acumulat després d’una vintena de cançons, es va perdre la bona comunicació i complicitat entre els tres músics i, per això, la satisfacció era visible en les cares dels qui vam anar abandonant el Paranimf passades les nou i mitja de la nit.

Repertori:

1. Marès a Radial
2. Pegasus
3. Ecos d'ambulàncies
4. Fèmurs
5. Mon vegetal
6. Dins un avió de paper (Bombon)
7. Surfistes en càmera lenta (Surfistes)
8. Flors de cactus
9. Final feliç (Bombon)
10. Marcianet de Mart
11. Hansel i Gretel
12. Somiers (Bombon)
13. Ryanair (Bombon)
14. Mil bilions en estrelletes
15. Molí de vent (Surfistes)
16. Foto (Surfistes)
17. Polo de llimona (Bombon)
18. Orthopedic ragtime
19. Emerson fanzine
20. Lego

Joan Miquel Oliver UA 2016 2
Joan Miquel Oliver UA 2016 3
Joan Miquel Oliver UA 2016 4
Joan Miquel Oliver UA 2016 5
Joan Miquel Oliver UA 2016 8
Joan Miquel Oliver UA 2016 1

 

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464