Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • La frescor desvergonyida. Ressenya de "Gomina" per Benito Elías García Valero

La frescor desvergonyida. Ressenya de "Gomina" per Benito Elías García Valero

Alacant, 8 de novembre de 2016

Gomina La Tiza Teatro Paraninfo UA 2016 93Gomina, el musical de La Tiza Teatro, grup format per alumnes de l'IES Jaime II i de l'IES 8 de Març d'Alacant i dirigit per Pascual Carbonell, es va representar dimarts 18 d'octubre de 2016 al Paranimf de la Universitat d'Alacant.

 

 

La frescor desvergonyida

Per Benito Elías García Valero

El Tiza Teatro porta al Paranimf de la universitat una versió més del clàssic Grease, titulat ara Gomina i, avalada per la seua bona trajectòria dins del teatre amateur de base adolescent, ompli un auditori entregat i còmplice de la seua proposta. Gomina és un muntatge premiat, i sens dubte té bones raons per a agradar a un jurat exigent: des del bon treball interpretatiu, musical i de la direcció, a la revulsió del món adolescent en una obra que frega el desvergonyiment i la impudència però ix airosa de l’intent. La raó d'aquest èxit és l'honestedat que amera tot el muntatge, des del principi fins que baixa el teló.

Presideix l’escenari una banda de músics que complirien igual de bé el seu paper en un entorn professional. El rock i el pop dels temes de Grease han sigut retocats en la seua versió més divertida, i qualsevol espectador apreciarà la qualitat vocal dels intèrprets, que es llancen a cantar en directe, o l'aguda integració de les dinàmiques coreografies, sense audàcies experimentals, però ben ajustades al tipus d'actor i de públic que acudeix a aquest musical. El ritme dels superconeguts temes de la pel·lícula lliga perfectament amb el ritme de les escenes, més aviat curtes, que se succeeixen amb suavitat i impedeixen generar avorriment en el públic. Les variades històries que es presenten (l'embaràs no volgut, la festa de pijames amb atreviments, o l'amor adolescent d'estiu, eix de tot Grease) s'acosten a voltes a l’esquetx, tot un encert si considerem de nou el tipus de muntatge que presenciem. Les cançons se solen intercalar entre aquestes historietes perquè la música pugna per estar en igualtat de condicions amb la dramatització. Per la seua banda, la il·luminació contribueix a fer de l'obra una festa. Val la pena destacar l'ús del clàssic flaix per a narrar a càmera lenta la famosa escena de la carrera de cotxes, i per a la resta de moments, les llums multicolors animen el personal. Una bona elecció per a acompanyar l’impacte visual de l'animat vestuari, original en colors i amb un entranyable gust d'època.

Però el que acaba de consagrar Gomina com a obra de referència en el seu àmbit és la potencialitat dels intèrprets. Pascual Carbonell reïx a coordinar un gran treball coral que, tot i la relativa prominència dels dos protagonistes centrals, porta la major part del pes de l'actuació. Totes les escenes són dignes, ben treballades, i aconsegueixen traure el millor d'aquests prematurs actors que, portats per l'impuls de la seua joventut, converteixen en fulgor el que podria haver quedat reduït a cendres pels ignis posats d'uns adolescents que representen, a més, els xulos i fanfarrons protagonistes del musical. Mantenint-se en l'equilibri entre l'explosiu i el perfilat, el sa entusiasme dels actors aconsegueix mantenir presa l'atenció del públic fins que, a punt de caure el teló, esclata en una merescudíssima conflagració d’aplaudiments.

Gomina La Tiza Teatro Paraninfo UA 2016 1
Gomina La Tiza Teatro Paraninfo UA 2016 2
Gomina La Tiza Teatro Paraninfo UA 2016 3
Gomina La Tiza Teatro Paraninfo UA 2016 4
Gomina La Tiza Teatro Paraninfo UA 2016 5
Gomina La Tiza Teatro Paraninfo UA 2016 6
Gomina La Tiza Teatro Paraninfo UA 2016 7
Gomina La Tiza Teatro Paraninfo UA 2016 8
Gomina La Tiza Teatro Paraninfo UA 2016 9
Gomina La Tiza Teatro Paraninfo UA 2016 91
Gomina La Tiza Teatro Paraninfo UA 2016 92
Gomina La Tiza Teatro Paraninfo UA 2016 93
Gomina La Tiza Teatro Paraninfo UA 2016 94
Gomina La Tiza Teatro Paraninfo UA 2016 95

 

 

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464