Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • Toscano, jove promesa en la Seu. Ressenya de Carmen Juan

Toscano, jove promesa en la Seu. Ressenya de Carmen Juan

Alacant, 15 de desembre de 2016

El passat 2 de desembre, dins del cicle "Divendres a la Seu", es va celebrar un recital de guitarra clàssica a càrrec d'Álvaro Toscano Román titulat "A través dels segles".

 

 

 

 

Toscano, jove promesa en la Seu

Per Carmen Juan Romero

Per a clausurar el bloc d'activitats preparades per a aquest primer quadrimestre —sense tenir en compte els tradicionals concerts de Nadal que realitzen la Coral i l'Orquestra Filharmònica de la UA tant a Alacant com a Dénia, Cocentaina i Elda—, el programa d'esdeveniments culturals «Divendres a la Seu» va proposar un recital de guitarra a càrrec del molt jove Álvaro Toscano Román. El músic, que amb dinou anys té ja en el seu currículum reconeixements com el premi José Tomás el 2015 o, més recentment, el segon Calendura, està encara formant-se amb Javier Riba i José María Bailo. Va aparèixer en l'escenari amb un semblant serè i, després d'una salutació concisa, quasi imperceptible, es va llançar a una improvisació sòbria al voltant de motius barrocs que solament explicaria al final del concert, en el moment del bis.

Encara que el seient poguera resultar-li aparentment incòmode i que la sonorització fóra inadequada, considerant l'acústica de la sala, va aconseguir un silenci més que respectuós que va trencar ell mateix, després d'acabar la peça, per a explicar el títol que es donava al recital: «La guitarra a través dels segles». Després d'introduir dues fantasies de John Dowland, Toscano va interpretar un arranjament propi d'una sonata de Scarlatti, amb possiblement (i solament en alguns punts) massa afectació abans de sorprendre el públic amb la brusquedat del salt temporal que transportava directament al segle XX amb la Sonata III de Manuel María Ponce, compositor mexicà que el públic va acollir no sense certa fredor. No va faltar l'aplaudiment fora de lloc entre moviments, si bé és cert que les persones presents estaven una mica desconcertades amb el canvi d'època, estil i elements culturalment enriquidors (no tant a causa de l'origen geogràfic del compositor com de la seua contemporaneïtat) que comportava aquesta valenta proposta de Toscano, d'altra banda molt correcta i importunada únicament per la proximitat del ja esmentat micròfon.

Després d'ajustar nombroses vegades l'afinació del seu instrument, va donar pas a una selecció dels sis Preludios epigramáticos inspirats en el poeta oriolà Miguel Hernández i compostos per Leo Brouwer, que van ser executats amb una elegància i una maduresa apreses amb total seguretat de Riba. Per a concloure amb el programa previst, el guitarrista va realitzar una interpretació pràcticament perfecta, en què explotà al màxim el seu virtuosisme, del malenconiós Aire basc de Jiménez Manjón, compositor que va considerar com a poc valorat fins al moment i «un dels seus favorits». Una altra improvisació, aquesta vegada amb colors de jazz i sobre el molt conegut (i molt versionat) What a wonderful world, li va servir com a bis que animara una mica els semblants del públic.

Si alguna cosa pot criticar-se del concert, és el buit temporal en el programa escollit, la incapacitat de comprendre a voltes que el binomi sala xicoteta-bon guitarrista no necessita cap cable i un parell de tics en les mans de l'intèrpret. Res que no guarisquen una mica d'atenció per part del tècnic de torn i algun any més d'aprenentatge. I, per descomptat, res que entele el brillant resultat que va obtenir Toscano arran del seu treball: un auditori a només un quart de la capacitat, però enterament en peus.

VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant


VEU Revista Cultural de la Universitat d'Alacant
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Edif. Germà Bernàcer
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464