Saltar apartados

Nova programació del CEMAB de febrer a maig

El Centenari de la mort de Rubén Darío i el IV Centenari de l'Inca Garcilaso de la Vega, centra la nova programació del Centre d'Estudis Iberoamericà Mario Benedetti (CEMAB) que inclou, a més, activitats entorn dels escriptors Juan Carlos Onetti i Pablo Neruda, a més d'una "Vesprada de contes en el CeMaB", en col·laboració amb la Cátedra Vargas Llosa, la participació de Cecilia Eudave, ClaraObligado e Hipólito Navarro, entre d'altres propostes.

La directora del CEMAB, Eva Valero, ha destacat que la programació per als pròxims quatre mesos girarà entorn del Centenari de la mort de Rubén Darío i el IV Centenari de l'Inca Garcilaso de la Vega, sota el lema "2016: dos centenaris, dos emblemes d'Amèrica". Des de principis del semestre, els versos de Rubén Darío s'exposaran amb panells en els passadissos de la Facultat de Filosofia i Lletres.

Inca Garcilaso de la Vega                              Rubén Darío

A més, els dies 4, 5 i 6 de maig es realitzarà l'activitat principal del centenari, el Seminari “Textos esenciales de Rubén Darío”, dirigit pels professors de la UA José Carlos Rovira i Miguel Ángel Auladell. En les sessions, diferents especialistes en l'obra de l'autor nicaragüenc analitzaran, comentaran i interpretaran alguns dels textos fonamentals del poeta . El seminari està organitzat pel CEMAB, amb la col·laboració del Departament de Filologia Espanyola, Lingüística General i Teoria de la Literatura i el projecte de recerca "La Formació de la tradició literària hispanoamericana: la recuperació del món prehispánico i virreinal i les configuracions contemporànies". Per a completar el seminari, el dia 6 de maig a les 13.00 hores es farà una lectura pública de poemes i proses de Rubén Darío al Racó dels Poetes de la Universitat d'Alacant (Amfiteatre entre la Facultat d'Infermeria i la Biblioteca General).

Les activitats dissenyades pel CEMAB també tindran a tres escriptors de prestigi internacional com a protagonistes: Juan Carlos Onetti, Pablo Neruda i Cecilia Eudave.

Juan Carlos Onetti ©Museo del EscritorEn aquest sentit, el Museu de la Universitat d'Alacant acull del 10 de febrer al 20 de març l'exposició Reencuentro con Onetti. La mostra tracta de recrear l'àmbit personal de Juan Carlos Onetti, escriptor uruguaià guardonat amb el Premi Nacional de Literatura i el Premi Cervantes. A més, el 10 de febrer, organitzades pel Centre d'Estudis Mario Benedetti, tindran lloc dues conferències sobre l'autor de la vida breu, La drassana i Juntacadáveres, entre unes altres.

A més, Pablo Neruda també tindrà un espai en la programació, amb la presentació del llibre %u201CNeruda. Príncep dels poetes%u201D, el 29 de febrer a les 12.00 hores, escrita per l'historiador i periodista Mario Amorós. El llibre és fruit d'una intensa recerca duta a terme durant anys en arxius de Xile, Espanya, Rússia i altres països a fi de llançar nova llum sobre la vida de l'autor.

Cecilia Eudave recorrerà també diferents seus universitàries de la província per a parlar de literatura. L'1 de març a les 20.00 hores presentarà la xarrada "Sobre ficcions fantàstiques i relats inusuals" en la Casa Museu Miguel Hernández d'Oriola. I el 15 de març a les 20.00 hores en la Sala Polivalent de la Seu Ciutat d'Alacant (Sant Ferran, 40) parlarà sobre "Ús i abús de les xarxes socials, des d'una mirada literària" (les dues activitats seran en castellà).

Vesprades de contes en el CeMaB

Una altra de les activitats destacades, segons comenta Eva Valero, serà la"Vesprada de contes en el CeMaB" (activitat en castellà), el 4 de març a les 16.00 hores, en col·laboració amb la Cátedra Vargas Llosa i sota la direcció de la professora de la UA, Carmen Alemany, amb la participació dels escriptors Cecilia Eudave (Mèxic), Clara Obligado (Espanya-Argentina) i  Hipólito Navarro (Espanya), tots ells especialitzats en els gèneres breus.

Els escriptors debatran entorn del conte i les seues possibilitats literàries. La trobada començarà amb una dissertació de la directora del CeMaB, la professora Eva Valero, sobre les diverses teories del conte i les seues possibilitats a dia d'avui. Els tres escriptors aportaran la seua visió personal sobre la narrativa del breu i l'acte es tancarà amb una taula redona en la qual participaran els convidats a aquest esdeveniment.

El centre convocarà la segona edició del Certamen de Relats Curts i Poesia per a Escriptors Novells de la província d'Alacant, un certamen que inicia nova etapa amb aquest nou nom (anteriorment denominat Certamen Literari Mario Benedetti) que, a partir d'ara, es realitzarà en col·laboració amb el Servei de Llengües i Cultura de la Universitat d'Alacant i la llibreria Pynchon&Co. d'Alacant.

El certamen està obert a estudiants d'entre 16 i 25 anys de qualsevol centre universitari o institut de batxillerat de la província d'Alacant. S'establiran dues categories segons l'edat: de 16 a 19 anys (inclosos) i de 20 a 25 (inclosos); així com dos gèneres literaris: relat breu (màxim una pàgina) i poesia (màxim 100 versos). Les obres, de temàtica lliure, hauran d'estar escrites en qualsevol de les dues llengües oficials de la Comunitat Valenciana, ser originals i inèdites, no premiades ni publicades amb anterioritat en qualsevol suport o plataforma online. El termini de presentació d'originals serà del 15 de febrer al 31 de maig de 2016.

Cervantes i Shakespeare

A més, el CEMAB acollirà les Jornades Acadèmiques IV Centenari Cervantes-Shakespeare, dirigides pel professor de la UA José Manuel González Fernández de Sevilla i organitzades per la Comissió IV Centenari Cervantes-Shakespeare, que tindran lloc del 19 al 21 d'abril. L'objectiu d'aquestes jornades és abordar i debatre aspectes i temes actuals en relació al context històric i literari de Cervantes i de Shakespeare, així com obrir noves vies d'estudi i interpretació de les seues respectives obres.

Les conferències estaran distribuïdes temàticament al llarg dels tres dies: el dia 19 es parlarà sobre el context històric en temps de Cervantes; el 20 sobre Cervantes en el món; i, finalment, la sessió del 21 porta per títol "La relació Cervantes-Shakespeare. Més enllà de Cardenio". Les jornades tindran lloc al CEMAB.

Finalment, el CEMAB i el Museu de la Biodiversitat d'Ibi, dirigit per Eduardo Galante, col·laboren en la selecció de textos literaris que acompanyaran, a partir de març, l'exposició Els colors de la selva tropical iberoamericana, inaugurada el passat mes de desembre. Els panells mostraran fragments tant literaris com a assatgístics de l'escriptor mexicà Homero Aridjis en els quals es recrea, des de diferents perspectives, la riquesa i varietat d'aquestes selves, així com els perills als quals s'enfronten.

 

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464