Saltar apartados
  • UA
  • veu.ua.es
  • "Dansa Sufí & Concert de Ney". Dansa i concert solidaris. La UA amb els refugiats

"Dansa Sufí & Concert de Ney". Dansa i concert solidaris. La UA amb els refugiats

Alacant, 9 de maig de 2016

El divendres 20 de maig, a les 19.00 hores, la música i la dansa turca arriben al paranimf de la Universitat d'Alacant amb l'espectacle Dansa Sufí & Concert de Ney". Es tracta d'una activitat solidària a favor del projecte d'Ajuda la Crisi dels Refugiats de Síriade la Creu Roja. Les entrades donatius, a un preu de 5 €, estan a la teua disposició en els punts de venda indicats més avall, i una hora abans en el mateix paranimf.

L'espectacle, promogut per la Casa Turca d'Alacant, se centra en el sema, tradicional dansa meditació oriental amb segles d'història i de gran interès a causa de la seua simbologia i importància al llarg del temps. La demostració de dansa dels dervixos es complementarà amb un recital de música sufí i mediterrània a càrrec del prestigiós músic granadí Hamza Castro.


El sema

Orígens

Es diu que el sema (samâ) és "la cura i l'aliment de l'ànima". Fa milers d'anys, els xamans ja giraven sobre ells mateixos en els seus rituals de curació, i encara avui ho fan. Jalaluddin Rumi (Mawlana), el gran poesta místic sufí d'origen persa del segle XIII, va instaurar en Konya (Anatòlia, Turquia) aquesta bella dansa giratòria en la forma en què la coneixem avui, transmesa per les confraries sufís mevlevíesfins als nostres dies.

Dansa-meditacion Sema

Símbols

"Tot l'Univers gira". La dansa del sema "imita aquest moviment de l'Univers, ja que consisteix a girar en relació amb un centre, en la direcció del cor, centre del nostre ésser". Però el sema té també altres símbols: "la mà esquerra mira cap amunt, cap al cel, i la dreta cap avall, cap a la terra, simbolitzant que els dons espirituals que rebem els donem a la humanitat". Una altre de les representacions atribuïdes al gir és que, segons l'Alcorà, "mirem cap a on mirem, solament veurem el rostre de Déu". A més, el sema "afavoreix l'autoconeixement, ja que la música i la dansa estimulen l'audició interior" ("samâ" significa literalment 'audició').

Dansa-meditacion Sema

Els mevlevi, ordre ascética sufí fundada el 1273 a Konya, són famosos per a les seues danses giradores. Després d'un període recomanat de dejuni d'unes quantes hores, els dervixos giradors comencen a giravoltar sobre el peu esquerre en una sèrie de moviments de torsió curts, utilitzant el peu dret per a fer girar el cos
al voltant de l'esquerre.

El sema està inclòs en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.

Hamza Castro

Hamza Castro

El neyzen granadí Hamza Castro és un artista autodidacte amb influències musicals molt diverses. Els seus senyals d'identitat són la combinació d'instruments orientals amb instrumentacions occidentals, la investigació entre cultures, la innovació musical i la sinergia entre músiques del món: flamenc, clàssica, turca, sefardita, andalusina, etc., per a crear una tendència cultural innovadora. Hamza Castro rep ensenyaments de grans músics de l'instrument ney, com Abdelouahid Senhaji, Dr. Oruç Guvenc, Ahmed Sahin i Omar Faruk Tekbilek, que li aportaran una transmissió molt profunda del ney i la fascinació que provoca no solament l'instrument, sinó també la seua dimensió espiritual.

Punts de venda:

Casa Turca d'Alacant
c/ Doctor Just, 4A
Tel: 657 99 57 76
H: 10-14h dilluns a divendres

Creu Roja
Glorieta de la Solidaritat, 1
Tel: 965 25 41 41
H: 10-20h dilluns a divendres

Solidaritat Internacional del País Valencià
c/ Poeta Campos Vasallo, 12
Tel: 965 21 82 39
H: 10-14h, 17-20h dilluns a divendres
10:30 -14h dissabtes

Llibreria Compàs
Campus de Sant Vicent del Raspeig,
Universitat d'Alacant
H: 8:30-14h, 16-20h dilluns a divendres

Oxfam Intermón Alacant
Carrer del Teatre, 48
Tel: 965 21 68 23
H: 10:30-13:30h, 17:30-20:30h dilluns a dissabtes

 

Organitzat per la Universitat d'Alacant, Regidoria de Cultura de l'Ajuntament d'Alacant i Casa Turca d'Alacant, entitat sense ànim de lucre amb el objectiu de crear un vincle fratern amb la societat espanyola en la regió i fer conèixer la cultura i les tradicions de Turquia a través de la seua programació d'activitats.

 

VEU Revista cultural de la Universitat d'Alacant


Revista Cultural VEU
Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9593

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/culturaenlaua

Facebook: http://facebook.com/culturaenlaua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464